Aquest debat de política general ha agafat l'independentisme sense un líder de l'oposició, ara que no tenen majoria al Parlament, després que Junts hagi renunciat a ocupar el càrrec i amb ERC immersa dins una crisi interna que no es resoldrà fins a finals de novembre, com a mínim. Mentrestant, la CUP, s'ha rebel·lat a la cambra catalana contra les polítiques del president de la Generalitat, Salvador Illa, amb les diputades Laia Estrada i Laure Vega assegurant al socialista que la seva voluntat de "governar per tothom" és impossible, i que haurà de triar entre els rics i el poble, i que lluny de buscar receptes noves aplica les "sociovergents de sempre": "Més ciment, més ruletes i més avions". 

🔴 Debat de política general al Parlament de Catalunya, DIRECTE

 

Davant les propostes d'habitatge plantejades per Illa aquest dimarts, en què va anunciar la construcció de 50.000 pisos nous tal com recollien els pactes tant amb ERC com els Comuns, la CUP ha fet una proposta en una altra línia: "Des d'ara mateix s'han d'agafar els milers de pisos buits que pertanyen a un fons voltor via expropiació i s'han de posar a disposició d'un parc públic", ha suggerit Estrada, conscient que aquesta proposta no agradaria a Illa, a qui ha acusat de "rendir pleitesia a les grans fortunes a banda de la monarquia". I davant la proposta d'Illa per avançar cap a una prosperitat compartida, que va plantejar en la sessió d'aquest dimarts, Estrada ha deixat clar que aquesta no serà possible en la situació actual: "Vostè vol que compartim les molles i que oblidem el pa sencer", ha assegurat, modificant la cita d'Ovidi Montllor, una sentència que va guanyar molta popularitat durant l'any 2017, abans i després del referèndum. 

Les contradiccions de la CUP

Illa, que durant tota la jornada ha volgut mostrar la seva mà estesa amb l'oposició, tret d'amb l'extrema dreta, ha mantingut un to propositiu amb la CUP tot i reconèixer que manté diferències importants en la seva anàlisi. Així, ha apostat per fer transformacions graduals des de les institucions mentre els anticapitalistes advoquen per la revolució. "Veig plantejaments molt benintencionats per past de vostès i concedeixo amb elements que plantegen, però discrepo en el mètode i els costarà convèncer-me". Després que Estrada i Vega li hagin retret el seu "gen convergent" Illa ha ironitzat que la CUP comparteix govern de Girona, on l'alcalde és Lluc Salellas, amb Junts. A més, també ha assegurat que si bé al Parlament la CUP proposa grans mesures, segons ell, revolucionàries, allà on manen, com a Girona mateix o Berga, aquestes mesures no s'acaben aplicant. 

Estrada ha rebatut Illa que les limitacions que hi ha als municipis són molt més grans i que, per tant, han hagut d'adaptar les seves accions de govern: "Tenim contradiccions i les assumim, tenint en compte les limitacions, però a tot arreu on hem governat sabem que les polítiques d’habitatge són valentes, i les posem al servei de la gent".  

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.