La CUP ha engegat ja la seva maquinària assembleària que tindrà el punt àlgid el proper 22 de maig en l'Assemblea Nacional. Una trobada, en la qual la mateixa formació anticapitalista arriba tocada després de l'última cita, on es va posar de manifest les discrepàncies internes entre les diferents corrents: els partidaris d'investir Mas i els contraris. La recordada Assemblea Nacional de l'empat 1.515.
En aquest primer document de treball de 42 pàgines, que ja s'ha traslladat a les entitats territorials perquè la militància comenci a debatre els eixos que es tractaran, la CUP es planteja fins a set escenaris possibles pel que fa al seu acord d'estabilitat parlamentària amb JxSí i el desenvolupament del full de ruta cap a la República catalana. Destaca l'ultimàtum perquè el Govern de Puigdemont faci “un pas clar cap a la ruptura” quan faci un any de la investidura, és a dir, abans del 10 de gener del 2017.
- Si el 10 de gener del 2017 Junts pel Sí no ha fet cap pas clar en el camí cap a la ruptura, quelcom palpable que viri també en el discurs públic i polític de contenció, la CUP hauria d'organitzar una conferència nacional per iniciar el procés de denúncia del frau dels 12 mesos de Govern de Junts pel Sí i l'inici d'un canvi de paradigma.
- Si el 10 de gener del 2017 la situació ha avançat suficientment i la declaració del 9N segueix viva, caldrà començar a fer un seguiment encara més precís perquè el període de 18 mesos estarà arribant al final. Caldrà situar a cada mes, aspectes que s'han de tenir desenvolupats i fets per part del Govern i alçar la veu sempre que aquest no compleixi amb els terminis. En aquest sentit, caldria crear un observatori públic de seguiment dels últims sis mesos del Govern.
- Si al final dels 18 mesos, Junts pel SÍ no ha complert amb la Declaració del 9N ho sabrem ja un parell de mesos abans i caldrà formalitzar el final de l'acord i explicar tots els punts d'incompliment de manera pública i transparent.
- Si al final dels 18 mesos, Junts pel SÍ no ha complert amb les expectatives i els compromisos establerts en la Declaració del 9N haurem d'haver anunciat un mes abans una nova estratègia política que s'haurà d'haver treballat entre el gener de 2017 i l'abril de 2017 i fer-la pública aquell mes de maig. Una estratègia que haurà de renovar i millorar l’aprovada en aquesta ponència i assemblea.
- Enmig de tots aquests mesos, les línies vermelles per mantenir l'acord han de ser la no vulneració fefaent dels nostres principis polítics en la nostra acció parlamentària. Així mateix, qualsevol pas enrere en l'àmbit de la construcció de la República catalana ha de significar el final immediat de l'acord signat a principis de gener, especialment quan aquest es produeixi després de l'estiu quan hagin passat els sis mesos d'adaptació.
- Pel que fa a la lentitud del desenvolupament de l'acord de desconnexió de la Declaració del 9N, en cas que aquest es produeixi, es buscarà una fórmula gràfica, comunicativa per denunciar-ho. La CUP ha d'actuar sempre com un tensor públic del pacte que mentre garanteixi l'estabilitat acordada pugui també obligar el Govern a avançar o, en el cas que no ho faci, il·lustrar-ne les seves contradiccions.
- Així mateix, en aquells moments que el Govern o el Parlament impulsin elements clars d'avenç en l'eix nacional i, fins i tot en l'eix social, la CUP haurà de ser-hi de forma explícita i donant suport públic a aquestes decisions. La vessant constructiva i de reforçar els moviments òptims també és important per poder exercir les dues fórmules, la constructiva i la crítica.
Dard a JxSí
Per la CUP, segons recull el document, Junts pel Sí "no ha fet cap esforç pràctic" per aplicar la declaració rupturista del 9N, suspesa pel Tribunal Constitucional. És més, consideren que els treballs per les tres lleis de la desconnexió, que tot just s'han constituït en els darrers dies al Parlament, semblen avançar "molt a poc a poc". De fet, "no sembla haver-hi cap voluntat real de ruptura i l'horitzó de la ruptura democràtica i la independència és encara llunyà", critiquen. I fixen que fins i tot aquest calendari independentista apunta més enllà dels 18 mesos.
No obstant, els cupaires consideren que la resolució de ruptura "constitueix un bon programa de mínims per a la transició cap a la República catalana". Per això, el document recull que la línia de treball parlamentària dels cupaires ha de ser, doncs, el compliment d'aquesta declaració. Sobre les ponències de la desconnexió (règim jurídic, transitorietat catalana i hisenda catalana), mantenen que cal treballar a "mitjà termini", però, el més ràpid possible alhora que s'apliquen "microruptures" com ara mobilitzacions que donin suport als exercicis de desobediència.