Torn de la CUP per exigir la dimissió de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'hagi condemnat a 4 anys i mig de presó, 13 anys d’inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre de falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha demanat a Borràs que aturi "el xoc mediàtic" i dimiteixi. "Està fent mal al moviment independentista", ha assegurat en una entrevista a l'ACN.
"Nyap jurídic del PSC"
Malgrat exigir que Borràs faci un pas al costat, rebutgen la proposta del PSC per destituir-la com a presidenta de la cambra catalana. Els socialistes plantegen afegir un nou article al reglament, per regular les causes de pèrdua de condició de membres de la Mesa, però a més també hi volen afegir la remoció del càrrec per pèrdua de confiança, acordada pel ple del Parlament per majoria absoluta. Els anticapitalistes consideren que es tracta "d'un nyap jurídic" fet "ad hoc" per interessos electoralistes. Així, els anticapitalistes no forçaran la seva expulsió mentre la condemna no sigui ferma: "Ja està suspesa, de facto no té cap funció". A l'espera d'una eventual intervenció de la JEC que aparti definitivament Borràs, la CUP promet fer "tot el que estigui" a les seves mans per evitar que la presidència "recaigui en el 155".
Xavier Pellicer ha advertit que la seva formació no es proposarà per a una posició institucional "si no es pot complir amb les funcions o amb les propostes que pensem que ha de fer". En aquest sentit, ha apuntat que és molt difícil posar sobre la taula un candidat de la CUP.
El cas Borràs
Mentre ERC i la CUP neguen que es tracti de persecució política, a Junts mantenen que és "un cas clar de lawfare". Precisament, la formació que lidera Borràs va registrar aquest dimecres un escrit en què sol·licita deixar sense efecte l'acord pel qual se la va suspendre. En canvi, des d'Òmnium defensen que la causa té una "motivació política especial". Amb tot, Pellicer sosté que als independentistes "se'ls mira amb lupa" a l'estat espanyol pel fet de ser-ho, però creu que això no eximeix ningú de ser culpable si ha tingut "males praxis o ha fet corrupció". I afegeix: "Si a tot l'independentisme se l'ha mirat amb lupa i només hi ha hagut unes determinades imputacions, és perquè hi ha motius de fons com ha quedat evidenciat a la sentència i en els diferents elements probatoris".
El diputat de la CUP lamenta que el cas de Borràs està fent "un mal servei al país" perquè, segons assegura està desviant el debat dels problemes de la ciutadania. "La prioritat no està en qui ocupa la presidència del Parlament, sinó en si es posa les piles per garantir els drets de la gent", ha reblat Pellicer, que a banda, ha alertat de la necessitat d'abordar la sequera o els macroprojectes.