A dos dies de la constitució de la Mesa del Parlament, la CUP dispara la seva última bala. A través d'un comunicat, la formació ha instat els comuns a "fer viable" una Mesa antirepressiva, que també inclouria Junts i Esquerra. Els anticapitalistes insisteixen que l'òrgan ha de servir per garantir drets, defensar la sobirania de Catalunya i "combatre la repressió" de l'estat espanyol. És per aquest motiu que els de la CUP pressionen Jéssica Albiach perquè se sumi a la proposta i recorden que l'alternativa és una majoria "unionista" en mans del PSC. "Si fos ocupada per una majoria unionista hi hauria risc a vetos en debats parlamentaris o certes tramitacions, com la llei de l'avortament o iniciatives legislatives parlamentàries presentades per la societat civil", ha assenyalat la líder de la CUP al Parlament, Laia Estrada. Està previst que la Mesa del Parlament es constitueixi el pròxim dilluns, l'endemà de les eleccions europees. 

Una Mesa antirepressiva on es pugui debatre tot

La diputada anticapitalista ha subratllat la necessitat de tenir una Mesa "democràtica", "independentista" i "sobiranista" on es pugui debatre tot, i que "permeti avançar i garantir drets socials". A banda, ha afirmat que una Mesa antirepressiva seria d'allò més útil per emprendre accions relatives a les resolucions del Tribunal Constitucional sobre drets i deures dels diputats, com ara la delegació de vot o la votació telemàtica en casos d'exili

Els comuns volen una Mesa progressista

Per la seva banda, els comuns es decanten per una Mesa progressista presidida per ERC però amb els socialistes. Ho va avançar el candidat de Comuns Sumar a les eleccions europeesJaume Asens, durant un míting a Tarragona, que va subratllar la necessitat d'articular una majoria progressista el pròxim dilluns. "És viable", va afegir el polític, tot reiterant que la presidència de la cambra catalana "no té per què estar en mans del PSC". Els d'Albiach tenen sis diputats al nou Parlament.

Esquerra denuncia un intent de "torpedinar" una Mesa antirepressiva

Arran de la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar el vot telemàtic de Lluís Puig, que es troba a l'exili, ERC va acusar l'òrgan de "torpedinar" les majories del nou Parlament. En aquest sentit, la formació va assenyalar que la sentència del TC té l'objectiu de "dificultar que surti elegida una mesa antirepressiva que pugui ser garant dels drets per a tots els diputats afectats encara per la repressió a l'inici d'aquesta legislatura".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!