La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha exigit des de la tribuna del Parlament que el Govern "prepari l'alternativa" des de "ja mateix" quan l'Estat es negui a un referèndum d'autodeterminació i a l'amnistia. En aquest sentit, ha apel·lat a la proposta de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació que va aprovar l'hemicicle l'any 2019 perquè esdevingui "no només una eina de pressió per a la taula de diàleg, sinó per començar a engegar la resposta". En aquesta línia, Reguant ha mostrat dubtes sobre la taula de diàleg perquè "el que hi ha al davant és una paret" i sembla "un diàleg de sords".
Paral·lelament, la diputada cupaire ha avisat el Govern: "El referèndum i l'amnistia són consensos molt amplis i no són bescanviables per un Estatut 2.0 o preguntes trampa que evitin el fons de la qüestió: independència sí o no". Des de la CUP, tenen clar que "per arribar a aquest escenari, caldrà desobeir i faran falta contrapoders". Eulàlia Reguant ha subratllat que volen "un marc més democràtic i més ampli en drets".
Per a més inri, Reguant ha estat molt contundent respecte a les intervencions dels partits constitucionalistes i els ha contestat que sí, que "volem subvertir l'ordre constitucional d'un Estat que nega el dret a l'habitatge o que protegeix a una monarquia corrupta i a les elèctriques".
"Repressió del règim del 78"
Per a Eulàlia Reguant, amb els indults "l'Estat ha intentat vendre una nova 'pax romana', però mentre feia això, el govern espanyol enviava al Tribunal Constitucional la llei catalana de lloguers". Per això, la CUP sosté que "l'Estat és una institució al servei dels privilegis i de l'oligarquia" que segueix "perseguint el dret de manifestació i de protesta o la dissidència política".
En aquesta línia, la diputada cupaire ha manifestat que això evidencia que hi ha "repressió per part del règim del 78 contra les classes populars" i és això el que volen "aturar".
La proposta de la CUP, doncs, implica "treballar en el marc de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació" en la resposta que el Govern haurà de donar "quan l'Estat rebutgi posar una data a la votació i tampoc aprovi l'amnistia". Aquesta "alternativa" també ha de ser una "eina per a tots els col·lectius que busquen un horitzó de garantia de drets, els que volen la independència i també els que no la volen, però sí que necessiten tenir un habitatge garantit o són partidaris que el Parlament pugui legislar lliurement".