Avui arrenca la negociació dels pressupostos de l'Estat. I ja hi ha la primera baixa en les files independentistes. És el cas de la CUP, que ha declinat reunir-se amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per a parlar dels comptes públics espanyols. La diputada Mireia Vehí ha esgrimit tres raons. En primer lloc, que el govern espanyol "continua amb la lògica centralitzadora, amb la deriva del PP". En segon lloc, que l'executiu central "no és prou ambiciós" en un moment que ho requereix. I en tercer lloc, que La Moncloa continua negant el dret a l'autodeterminació de Catalunya i altres pobles de l'Estat.
En una atenció als mitjans des del Congrés, abans que la ministra María Jesús Montero presenti els comptes, la diputada cupaire ha conclòs que no s'asseuran amb el PSOE i Unidas Podemos "si no hi ha polítiques d'esquerres valentes, si no hi ha sensibilitat cap als Països Catalans i si no hi ha voluntat d'un referèndum". Per això, han enviat una carta a Bolaños desgranant aquest motius. Ha contraposat la seva actitud amb la d'ERC i Junts. I ha aprofitat per a recordar com "encara esperen que compleixin els compromisos" amb els republicans.
Mireia Vehí ha posat l'exemple de la llei l'habitatge. En aquest sentit, ha recordat com el Parlament va aprovar-ne una d'"ambiciosa". En canvi, "el govern més progressista de la història la va portar al Tribunal Constitucional i ha fet una llei molt menys ambiciosa". També ha recordat com avui el president Pedro Sánchez ha tornat a tancar la porta a un referèndum, en resposta a EH Bildu.
"No té sentit asseure's tal com estan les coses", ha sostingut la diputada anticapitalista, que ha reblat: "A l'altra banda no hi ha ningú que vulgui escoltar. Una bona metàfora de la taula de diàleg".
ERC i la llei audiovisual
La negociació serà de tot menys fàcil, segons adverteixen els possibles socis. És el cas d'Esquerra Republicana, que alerta que abans dels pressupostos caldrà tancar altres assumptes. Entre aquestes, la futura llei estatal audiovisual, l'esborrany de la qual, ara per ara, no garanteix la protecció de llengües com el català, l'euskera o el gallec. Avisen que seran "intransigents". Aquest dilluns ja van advertir que ara mateix se situen en el no.
En aquest sentit, fonts d'ERC constaten que el govern espanyol "té intenció d'aprovar els pressupostos i després passar a altres coses". Però aquestes mateixes fonts remarquen que a ells "aquestes coses els importen". Posen justament l'exemple de la llei audiovisual, que és molt "important" i que s'ha de tancar abans de parlar dels comptes públic