La CUP no dona la batalla per perduda després que la Junta Electoral Central hagi acordat la retirada de la credencial de Pau Juvillà, diputat de la CUP i tercer secretari de la Mesa del Parlament, condemnat per desobediència sense sentència ferma per part del TSJC. Quan es va dictar sentència, la CUP i el Parlament van activar diversos mecanismes per blindar l'escó de Juvillà, mitjançant la Comissió de l'Estatut del Diputat i també en el ple del 17 de desembre, quan es va aprovar per àmplia majoria mantenir-li l'escó. És en aquesta línia que la CUP ha anunciat que no accepta la decisió de la JEC perquè la resolució que preval és l'aprovada a la cambra catalana i, en aquest sentit, ha fet una crida a defensar la sobirania del Parlament.
En un comunicat poc després de fer-se pública la decisió de la JEC, la formació anticapitalista ha recordat com el 17 de desembre al ple del Parlament i amb el vot d'ERC, Junts, PSC, comuns i CUP, s'aprovava un dictamen que acordava que Juvillà manté la seva acta fins que no hi hagi sentència ferma: "Com que és el Parlament qui és competent en aquesta qüestió i no pas la JEC, ens acollim al dictamen de 17 de desembre i defensarem la sobirania del Parlament. És més, la JEC no és un organisme judicial, sinó un ens administratiu amb funcions molt concretes centrades en el procés electoral i en inhabilitacions de diputats", apunta la formació, que ha avisat que aviat informarà dels següents passos a seguir.
Certament, el 17 de desembre es va blindar l'escó de Juvillà i, arran d'això, la JEC va obrir un embat contra el Parlament, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informés sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que prengués la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. Ara l'òrgan administratiu ha rebutjat les al·legacions de la cambra i ha declarat vacant el seu escó, a fi i efecte que la cambra catalana procedeixi a cobrir-lo amb el següent de la llista. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral dona la raó al PP, Vox i Ciutadans, que van ser els qui van elevar-ho. La pilota està a la teulada de Borràs, que ha de decidir si acata la resolució o la desobeeix.
L'acord es pot recórrer
La JEC ha traslladat la resolució tant al diputat Pau Juvillà com al Parlament de Catalunya i a les formacions que van presentar la denúncia. Ara l'acord es pot recórrer davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la seva notificació. El cas és molt similar al que va deixar sense escó el president de la Generalitat Quim Torra, també condemnat per desobeir la JEC. De fet, en la seva fonamentació, la junta electoral el cita com a precedent.
Condemnat per llaços grocs
Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic per desobediència, precisament a la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a la Paeria de Lleida en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió.