La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha fet una crida a la participació el pròxim 2 d'abril a la manifestació convocada pels sindicats de l'educació en defensa de la immersió lingüística. En roda de premsa al Congrés, Vehí ha afirmat que "l'única manera que ERC baixi del pacte que es carrega la immersió és que el dia 2 els carrers estiguin plens".

"És l'única via que ens queda, perquè si ERC vol fer política parlamentària de la mà de Junts, dels comuns i del PSC d'esquena a la comunitat educativa cal que inundem els carrers, perquè és el futur del nostre país a Catalunya, i també al País Valencià i les Illes, perquè Catalunya pot fer de mirall", ha defensat la diputada cupaire en compareixença davant dels mitjans.

 

Mentrestant, ERC continua defensant l'acord subscrit la setmana passada amb Junts, el PSC i els comuns. Aquest dilluns, la portaveu dels republicans Marta Vilalta va defensar que la modificació dona seguretat jurídica als centres, i va assegurar que busca superar la lògica dels percentatges a l'escola. La dirigent d'ERC va insistir que té un ampli suport perquè l'han registrat més de 100 diputats del Parlament, i va assegurar que a hores d'ara ningú ha fet marxa enrere, en referència als quatre partits que la van treballar: "Hi ha un gran suport. És una bona proposició de llei, és necessària", va sostenir, i va recordar que s'ha de seguir amb la seva tramitació per la via ràpida, sense tancar la porta a millorar-la a través d'alguna esmena. 

Manifest de 90 personalitats

En defensa de l'escola en català. Noranta personalitats van signar aquest dilluns un manifest contra el polèmic acord de la llengua a l'escola, que "no pot ser aprovat perquè constitueix un retrocés amenaçador per al futur de la llengua en un àmbit que és clau per a normalitzar-la". A més, "la incorporació explícita de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria un pas enrere que el català no es pot permetre en la situació de feblesa actual, accentuada entre la població més jove". L'exconsellera Clara Ponsatí, Elisenda Paluzie, l'expresident Quim Torra i Lluís Llach són algunes de les persones que han donat suport al text difós aquest dilluns.

El text reivindica que "la llengua catalana, que en els territoris que la tenen com a pròpia és un instrument de comunicació, de cohesió social i d’identitat cultural, és també una aportació singular insubstituïble al patrimoni de la humanitat". Alhora, lamenta que "els llargs períodes de persecució política, legal i administrativa l’han col·locada en una situació de minorització en tots els àmbits i n’han accelerat el procés de substitució lingüística". "Cal tenir en compte que fins fa només un segle el català era la llengua familiar i d’ús social de la immensa majoria de la població del domini lingüístic", afegeix.