"JxSí ha de posar-se les piles urgentment". Aquest és el missatge que trasllada la CUP, després que la seva militància hagi ratificat la ponència política que contempla "deslligar-se" del pacte amb JxSí per poder exercir "la seva funció de dinamitzador de la ruptura independentista".

En aquest sentit, els cupaires asseguren que "només" se senten "lligats" a la declaració de ruptura aprovada pel Parlament el 9 de novembre i que està suspesa pel Tribunal Constitucional. "La base d’aquest procés no és l’acord del 9 de gener, la base és la declaració del 9-N, i aquí ens hi lliguem", ha justificat el portaveu del Secretariat Nacional, Xevi Generó.

De fet, el text de l'esmena, presentat per l'assemblea local de Sant Pere de Riudebitlles argumenta que el pacte d'investidura "ha esdevingut una presó que encotilla el projecte de la CUP". És més, contempla que si la CUP ha d'ampliar la base de l'independentisme per l'esquerra, "ha de tenir les mans lliures per fer oposició dura al Govern".

Precisament, el portaveu cupaire ha reconegut que l'estabilitat de l'acord no ha afavorit uns "passos clars de ruptura". Malgrat això, ha puntualitzat que ni l'acord, ni la legislatura es trenca per la CUP. "Nosaltres no en tenim capacitat", ha matisat. En tot cas, "qui ha fet paper mullat aquest acord, no som nosaltres", acusant així JxSí d'haver deixat l'acord sense efecte. Els cupaires consideren que no s'ha avançat suficient. 

Pressupostos 

La polèmica esmena aprovada per 251 vots a favor i 184 en contra, i que forma part de la ponència política que marcarà l'estratègia cupaire, preveu també que la CUP-Crida Constituent no entrarà en cap dinàmica que suposi avalar uns pressupostos que no es plantegin la desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l'Estat espanyol, dels mercats financers i que no es plategin la reversió de les privatitzacions i les retallades dels darrers anys. Un concepte dels comptes que sempre ha defensat el grup parlamentari.

De fet, el portaveu cupaire avisa que els pressupostos "no poden ser una cosa deslligada de tot", sinó que "ha de ser una eina política lligada a la desobediència, al procés constituent i el pla de xoc". Per acabar afegint que "no és un debat tècnic".