La CUP es mostra favorable a continuar el diàleg amb l'Estat, però amb condicions: el govern espanyol ha d'acceptar l'amnistia dels presos, els exiliats i els represaliats i ha de reconèixer el dret a l'autodeterminació. La candidata Dolors Sabater sosté que aquestes són "condicions irrenunciables" per seguir amb les converses a la taula de diàleg.

Sabater, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha destacat que el govern espanyol ha de deixar de considerar l'independentisme com a "criminalitzable". En aquest sentit ha considerat que els indults no serien un bon primer pas per al diàleg, ja que continua sent una mesura de "criminalització" del moviment. 

Una farsa

L'exalcaldessa de Badalona ha qualificat la taula de diàleg impulsada l'any passat "d'engany" i de "farsa", ja que l'Estat no s'hi asseu reconeixent el dret a l'autodeterminació "ni amb voluntat de resoldre el conflicte". Prova d'això, ha dit, és que el candidat del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que ve a "esborrar els deu anys" de procés independentista.

D'altra banda, ha insistit que només donaran suport a un Govern en funció de propostes que posin sobre la taula. En aquest sentit, algunes de les prioritats de la CUP en una hipotètica negociació postelectoral esmentades per Sabater són que la Generalitat es retiri de les causes contra manifestants independentistes, que s'impulsi una farmacèutica pública i una renda bàsica universal i de tornar a una "unitat estratègica" per aconseguir l'estat propi.

Unes polítiques que, segons la candidatura, comportarien fer un "gir de 180 graus" a l'acció de govern de l'última legislatura. La cap de cartell creu que ni JxCat ni ERC han fet una "proposta ferma d'enfortir els serveis públics" en l'últim executiu, i que els republicans prometen "reduir la col·laboració amb empreses de l'Ibex" però després als projectes seleccionats per optar als fons Next Generation de la Unió Europea hi tenen una àmplia presència. També ha reiterat que mentre que JxCat promet "aixecar la DUI", no diu com ho farà.

Imatge principal: La candidata de la CUP, Dolors Sabater / ACN