Que un debat que s'ha obviat massa temps, prengui rellevància. Aquest és l'objectiu que es fixa la CUP sobre la feina que es farà en la Comissió d'estudi sobre el model policial del Parlament i que els anticapitalistes han anunciat que presidirà la seva presidenta a la Cambra, Dolors Sabater. La previsió és que es constitueixi a finals d'aquesta mateixa setmana o començaments de la següent, i que comenci a reunir-se per treballar a partir del mes de novembre.
En una roda de premsa des del Parlament, Sabater ha dit que esperen que esdevingui un "mecanisme independent per fiscalitzar les males praxis dels cossos policials", el que ha assegurat que vindrà a ser la veritable auditoria que a parer seu la Conselleria d'Interior mai va arribar a fer. Sabater es refereix al que el llavors conseller Miquel Buch va anomenar com "l'auditoria més gran de la història" i que es va materialitzar en 34 investigacions amb 50 agents implicats, una investigació que es va activar després que es detectessin algunes conductes de possible mala praxi entre els agents antiavalots en les manifestacions post-sentència.
Sabater ha dit que aquesta comissió d'estudi respon a una "demanda majoritària" de la societat i ha recordat que la seva organització la va posar com a condició en el pacte d'investidura de Pere Aragonès, i ha afirmat que és un tema que no està exempt de populismes i polèmiques, pel que "cal valentia política".
"Hi ha una necessitat imperiosa de posar eines de control sobre la feina dels serveis públics de seguretat, especialment quan treballen en el control de l'ordre públic", ha defensat Sabater, que ha assegurat que les pràctiques necessiten una revisió profunda per així avançar cap a un model "veritablement democràtic" on els cossos policials posin en el centre de la seva activitat la defensa dels drets fonamentals de la població. En aquest sentit ha posat per exemple els desnonaments, on segons la CUP la policia hauria de defensar a les persones que són desnonades i no als interessos privats.
Sabater ha avançat que es fixen quatre blocs de treball en aquesta comissió "contra la impunitat i a favor de la seguretat més humana i comunitària". El primer, aturar el "seguiment dels activistes polítics" perquè segons els cupaires s'està criminalitzant el dret a la protesta. En segon lloc, fer una revisió del model d'ordre públic en el seu conjunt. També, posar "llum i taquígraf" sobre el Departament d'Interior augmentant la seva transparència, i per últim crear un mecanisme de control de les actuacions policials i d'ordre públic, que sigui extern i independent "i amb capacitat de fiscalització i sanció davant de les males praxis". En definitiva, un mecanisme extern no subjecte a les dinàmiques de la Conselleria.
No tanquen portes a l'aprovació dels pressupostos
Pel que fa a la posició dels cupaires sobre l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, Sabater ha dit el que ja se sabia: que encara no han pogut veure la totalitat del projecte i que per tant, no poden valorar-ho: "No hi ha novetats, estem en el mateix".
I ha reiterat com ja han dit públicament en altres ocasions que els comptes haurien de recollir el que es va pactar en el pacte d'investidura: que treballin per superar l'autonomisme i canvis en el model econòmic, en les polítiques d'habitatge i climàtiques: "En el moment actual no veiem que s'estigui avançant cap a on nosaltres estem condicionant", i ha reiterat que estan descontents amb aspectes com els Jocs Olímpics d'Hivern, l'ampliació de l'aeroport o el model turístic: "No estem tancant les portes però hem de tornar a la casella de sortida que és la de la investidura".