Mig any després del cèlebre empat a 1.515 de l’assemblea de Sabadell, on la militància de la CUP havia de decidir un 27 de desembre si es permetia la investidura d’Artur Mas o no, del Consell Polític més el GAP (Grup d'Acció Parlamentària) posterior que va decantar la balança cap al 'no' i de la mítica frase d'“Hem enviat Mas a la paperera de la història", els cupaires arriben a l’assemblea nacional d’aquest diumenge a Esparreguera amb una ferida evident, que encara està cicatritzant.
A ningú se li escapa que el darrer any ha estat políticament i mediàticament molt intens per a la formació anticapitalista internament. De fet, fonts cupaires reconeixen que la militància arriba “carregada” a la cita d’aquest diumenge. Possiblement un exemple d'aquest cansament sigui el fet que en aquesta assemblea ordinària només hi participaran 800 militants, mentre que en la trobada extraordinària del 27 de desembre del 2015 hi van participar més de 3.000 persones.
Unes tensions internes que s’han posat de manifest durant aquests darrers mesos, sobretot entre Poble Lliure i Endavant, els primers acceptaven Mas i els segons s’hi oposaven rotundament. Cada facció de la CUP ha intentat marcar el seu posicionament en diferents comunicats, respecte a qüestions com ara l’acord amb JxSí o els pressupostos. Malgrat tot, cal matisar que només una petita part dels militants forma part d’aquests dos corrents.
Precisament, per intentar rebaixar el suflé d’aquest debat intern i evitar “obrir portades”, la militància de la CUP intentarà fer un debat més serè i calmat en aquesta sessió ordinària sobre dues qüestions clau: la política i l’organitzativa.
El paper de la CUP en el procés
El debat d’aquest diumenge ha de servir per aclarir quin és el paper dels cupaires en el procés independentista a curt i mitjà termini, davant l’actual escenari de procés “molt institucionalitzat”, baixa mobilització social i un acord amb JxSí que “va quedar poc definit”. En concret, també quin posicionament es té respecte al full de ruta de JxSí, que realment és el que s’està tirant endavant. De fet, dins d’aquest àmbit, s’inclou fixar els límits del pacte amb JxSí. "No seria sa no fer aquest debat", apunten veus cupaires.
De fet, en un dels punts del document inicial, que es va fer arribar a les territorials i que en part es debatrà avui, es fixava el 10 de gener (un any del govern Puigdemont) com a data límit per veure si es feien passes clares cap a la ruptura o, en cas contrari, s’hauria de denunciar "el frau" del pacte. “Per facilitar l’acció parlamentària dels diputats, és molt bo que comencem a definir quins són els criteris que la CUP accepta dins de l’acord”, expliquen fonts cupaires a El Nacional.
En aquesta cita, no està previst que es parli ni es voti res en relació amb els pressupostos del 2016. No obstant, aquestes mateixes fonts reconeixen que aquesta qüestió "sí que hi pot ser en el rerefons" del debat polític. Tot i així, qui haurà de decidir si es dóna suport o no als comptes serà el Consell Polític més el GAP.
Vincle amb el carrer
L’altre debat serà l’organitzatiu, posant així el focus en uns apartats concrets dels estatuts cupaires, que han rebut 28 esmenes, després de dos mesos de treball de les assemblees locals i territorials. En definitiva, com la CUP ha d'articular els seus contrapesos interns per tenir una estructura més eficient, després del creixement qualitatiu que ha viscut la formació tant en l'àmbit municipal com amb la representació al Parlament.
Ara mateix, la CUP té uns dos mil militants, dels quals 400 són càrrecs electes, sobretot als ajuntaments. “Hem de vigilar de no perdre el vincle amb el carrer”, apunten aquestes mateixes fonts cupaires. "Vivim un moment cruïlla per decidir si la CUP agafa un paper d’esquerra del sistema o d’organització popular i de ruptura com fins ara", matisen.
En aquest sentit, es farà un debat inicial de com redefinir el GAP, com fer més operatiu i més vàlid el Consell Polític i la seva relació amb les territorials, així com, si s’escau, quin pes tenen les diferents organitzacions integrades en la candidatura CUP-Crida Constituent. No obstant, “el fons de tota l’organització” es debatrà a la tardor.