L'Assemblea Nacional de la CUP celebrada aquest dissabte a Sabadell ha posat fi al Procés de Garbí en què l'organització s'ha vist immersa en el darrer any, i en el que han participat més de 1.500 militants anticapitalistes. Després de la votació de la ponència estratègica i organitzativa, la Candidatura d'Unitat Popular ja ha deixat definit el full de ruta pels pròxims anys, en què es proposa "ocupar els màxims espais de poder polític".
Els anticapitalistes aposten per la "ruptura democràtica" com a eix de l'estratègia política, i com a "peça clau" per aconseguir la transformació social i trencar amb l'estat espanyol. Pel que fa a l'organigrama del partit, la CUP es reorganitza per tenir una direcció "més eficient, més consolidada i amb més capacitat de resposta", que passarà a tenir un secretari general, un coordinador i dos portaveus nacionals, i mandats de quatre anys, deixant enrere la renovació constant de lideratges.
El full de ruta: aliances puntuals amb ERC, Comuns i Junts
Per la CUP, l'aposta ha de ser per una estratègia de "ruptura independentista" amb l'estat espanyol i "una ruptura democràtica que ens permeti trencar amb el sistema capitalista". La ponència estratègica assenyala que la composició del nou Parlament "situa la CUP en una posició de difícil incidència i de clara oposició com a única perspectiva". Els anticapitalistes sostenen que "ens trobem davant d'una majoria absoluta de les forces espanyolistes i amb un clar retrocés del pes de les esquerres". En aquest context, la ponència valora "treballar puntualment en conjunt amb altres forces" al Parlament. No amaguen que "és esperable coincidir" en diversos posicionaments amb ERC i Comuns-Sumar i, en termes d’oposició independentista, també amb Junts", i el text precisa que cal apostar per "explorar el suport" d'aquests partits en iniciatives concretes.
El document també planteja la possibilitat de tornar a presentar candidatura al Congrés dels Diputats o participar per primer cop en unes eleccions al Parlament Europeu, però subratlla que cal "generar les condicions polítiques i organitzatives" perquè sigui possible.
Aposta per un lideratge formal
Dins de la refundació del partit, la CUP també aposta per un canvi en els estaments de l'organització del partit, i fa canvis importants per tenir una "cúpula de partit". Suma la figura del secretari general i del coordinador, i també tindrà dos portaveus nacionals. El canvi més significatiu és que el mandat del Secretariat Nacional passarà a ser quatre anys, i no de dos com fins ara, en una aposta clara per tenir una direcció política de l’organització, que tingui mandats més llargs i estables. La CUP vol arribar a consolidar lideratges, cares visibles més duradores en el temps, quan fins a la norma era la renovació constant cada pocs anys, que podrien accelerar la presa de decisions amb una estructura més vertical i, per tant, arribar a temps a tenir incidència política real en les institucions.