I l'últim ple del Parlament d'aquest any acaba amb una CUP absolutament allunyada al Govern, malgrat que el Govern va ser possible per l'acord d'investidura entre la formació anticapitalista i ERC, on entre d'altres qüestions es va acordar estabilitat parlamentària amb la mirada fixada també en tràmits pressupostaris. Però finalment l'Executiu de Pere Aragonès haurà d'aprovar els pressupostos amb els comuns i no amb els cupaires. Malgrat això, per la diputada Eulàlia Reguant, el soci preferent del Govern és el PSC: "La sociovergència republicana a Catalunya segueix consolidant-se".

Així ho ha declarat Reguant en el debat d'aprovació dels pressupostos que se celebra aquest dijous, on ha dit que malgrat el PSC no doni el seu "sí" als comptes, els de Salvador Illa estan més que còmodes amb el pressupost, però no en donen suport per evitar "una fotografia" difícil de digerir per al país. A aquesta posició Reguant ha afegit el pacte anunciat ahir al vespre entre ERC, Junts i PSC per renovar els òrgans de designació parlamentària, la CCMA, CAC, la síndica de Greuges i Protecció de Dades: "Ens ho venen com un acord de consens. Es veu que un pacte a tres bandes per repartir-se cadires es un consens de país", ha ironitzat.

 

En aquesta mateixa línia Reguant s'ha referit a Aragonès, que fa una dies va reiterar que la CUP segueix sent la sòcia preferent: "Soci preferent per fer què? Des de l'acord d'investidura no ens hem posat d'acord en absolutament res transcendental", i li ha demanat, tal com va fer dissabte passat en el transcurs de l'assemblea nacional de l'organització, que torni al punt de partida, tot i que ha reconegut que cada cop tenen menys expectatives que tornin a l'acord: "Han prioritzat repartir-se el país amb el PSOE", i li ha dit que aquest Govern avui no superaria cap moció de confiança. 

Consolidació del continuisme

Dels pressupostos ha valorat que són la consolidació del continuisme i dels macroprojectes del Hard Rock i dels Jocs Olímpics d'Hivern, i ha lamentat que podrien haver fet transformacions però que han decidit anar cap enrere: "No es podrà fer front a les necessitats urgents de personal en salut, cures, salut mental i atenció primària. El sistema torna a apropar-se perillosament als seus límits", i ha assegurat que en contra del que diu el Govern que són uns comptes expansius, no ho són pas ja que la meitat de l'augment respon a la incorporació dels fons Next Generation: "Expansius ha de voler dir transformar i tocar estructures". 

 

També ha carregat contra els comuns, que avui s'abstenen facilitant l'aprovació dels pressupostos. Reguant ha dit que no els sorprèn que facilitin aquesta aprovació com ja van fer en l'anterior exercici, però ha reconegut que els sap greu "el paper que estan fent en aquest ball", perquè en lloc de redoblar la pressió cap al Govern i sumar des de l'esquerra, "fan un flac favor al país". 

 

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Sergi Alcàzar