La CUP podria tenir el seu paper en la vaga dels mestres i professors. Després de tres dies consecutius en els quals la comunitat educativa ha omplert els carrers de Barcelona per protestar contra la gestió del Departament d’Educació, els anticapitalistes han publicat aquest dijous un comunicat en el qual s’ofereixen per prendre-hi partit: volen fer de mediadors entre sindicats i Govern. En aquest text, la CUP carrega contra el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per “no haver volgut afrontar les demandes de fons que han sigut el detonant de la convocatòria de vaga i només hagi fet moviments propagandístics amb la finalitat de dividir la comunitat educativa”.
En aquest sentit, els anticapitalistes insisteixen que cal “escoltar els docents a l’hora d’elaborar canvis curriculars”. “Cal que protegim l’escola pública davant d’unes mesures que obren la porta a la privatització del temps escolar de tarda i cal no deixar sols els claustres, equips directius i docents davant la sentència que pretén acabar amb la immersió lingüística”, afegeix el comunicat. Davant d’això, els anticapitalistes també recorden que aquest dijous els sindicats han insistit que a partir d’ara volen negociar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i no amb Cambray. “Tant el president com el conjunt del Govern han blindat la posició immobilista del conseller”, expliquen en el text.
Així doncs, la CUP assegura tenir al seu davant un “escenari de bloqueig”. “Recollint les demandes de la comunitat educativa, ens posem a disposició per contribuir a avançar en la resolució del conflicte i mediar”, sentencia el comunicat. De fet, el text assegura que en els darrers dies el conseller Cambray ha tingut una actitud de “menyspreu” cap a la comunitat educativa. En canvi, destaca el “compromís” dels estudiants i famílies amb l’educació pública i els drets laborals d’aquelles persones que des de la primera línia sostenen l’escola i que fa anys que “pateixen retallades i precarització”. “L’estabilització de les treballadores interines, la retirada del decret de plantilles o la desigualtat salarial del professorat de Formació Professional són només algunes de les qüestions bàsiques que s’han d’afrontar i calendaritzar”, opinen els anticapitalistes.
Tercer dia consecutiu
Cal recordar que aquest dijous la comunitat educativa ha tornat a sortir al carrer per tercer dia consecutiu i ha demanat el “cessament” de Cambray. En els darrers dies s’ha insistit en la “dimissió” del conseller, però ara els sindicats consideren que s’han de dirigir directament al president de la Generalitat, i no al conseller. La portaveu del sindicat majoritari USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat que els docents volen “negociar” amb el Govern per tal de “desescalar” la situació. La manifestació d’avui ha recorregut el centre de Barcelona. La mobilització ha sortit de la plaça Universitat i ha acabat a la plaça Sant Jaume.