Tota l'artilleria pesada a favor del sí a la investidura de Salvador Illa no ha aconseguit acabar amb els dubtes de les bases d'Esquerra. Ni fer-les callar. La cúpula d'ERC que s'ha encarregat de negociar l'acord per deixar el Govern en mans del primer secretari del PSC ha sortit a defensar la proposta per terra, mar i mitjans públics. La secretària general del partit, Marta Rovira, no només ha proclamat les bondats de l'acord sinó que també ha deixat clar que l'ambigüitat de l'expresident Oriol Junqueras era ni més ni menys que un aval al pacte. També el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha lloat l'entesa; i el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové; i bona part de l'executiva, dels diputats... fins i tot Ernest Maragall, que va abandonar el partit arran de l'afer dels cartells contra l'Alzheimer, ha defensat el sí. I, això no obstant, les veus en contra no s'arronsen. A poques hores de l'inici de la consulta a la militància d'aquest divendres, les espases segueixen en alt.

Rovira, màxima responsable de l'acord, ha sortit a defensar-lo en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha elogiat els avenços, tot i que ha reconegut la dificultat per tirar coll avall el vot a favor dels socialistes. De la seva banda, Aragonès ha defensat el sí perquè, segons ell, representa un pas endavant en la sobirania fiscal sense precedents, amb la qual cosa obvia que aquest mateix model és el que figura a l'Estatut pactat pel tripartit el 2015. Darrere el president, han desfilat també per les xarxes una part important dels seus consellers, fins i tot un conseller que no milita al partit i, per tant, no pot vota, com l'exdiputat de CiU i PDeCAT Carles Campuzano.

Gairebé tots els negociadors s'hi han pronunciat demanant el vot a favor, amb el president del grup parlamentari i la portaveu, Marta Vilalta, al capdavant. 

 

En conclusió un moviment gairebé unànime de la direcció del partit que dilluns va avalar l'entesa després d'una reunió maratoniana, però també amb molts membres del grup parlamentari, i del Govern i el sottogoverno de la Generalitat. La mobilització de la cúpula és tan contundent, que l'exdiputat Jordi Orobitg, partidari del no, ha advertit sobre les dimensions del revés que representaria per a la direcció no aconseguir l'aval a l'acord.

Veus pel no

Aquesta allau de suports al pacte, no obstant, no ha evitat que les veus en contra de la investidura d'Illa continuïn defensant el no. Fins i tot, algunes intervencions han sortit a denunciar que la cúpula del partit està utilitzant tots els resorts dels que disposa per defensar el sí en un debat que consideren desigual. Els arguments en contra no surten de la seu de Calàbria ni de la Plaça Sant Jaume sinó del territori i els ha liderat la diputada al Congrés Pilar Vallugera, que va ser la primera que va sortit a expressar el mateix dilluns el seu no sense embuts. Vallugera és l'única diputada a la cambra baixa que s'hi ha pronunciat en contra. Fins i tot l'escriptor i diputat Francesc Marc Àlvaro, tot i no militar al partit ha defensat l'acord.

Les veus contra l'acord subratllen els repetits incompliment dels socialistes, però també el rebuig a situar Illa al capdavant la Generalitat. L'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà ha advertit que el PSC s'ha refet recollint l'electorat de Cs i alerta que "entre incomplir l'acord o perdre el seu electorat està clar què farà", mentre que l'exdiputat i regidor de Tarragona Sergi de los Ríos ha expressat les reticències cap a Illa amb contundència: "Amb el cap estic convençut que el PSOE ens tornarà a enredar en l'aplicació del nou Sistema de Finançament, tal i com sempre han fet. Amb el cor, no vull Illa com a president de la Generalitat de Catalunya".

El president de la secció local de Lleida, Francesc Xavier Biosca, ha penjat a les xarxes els seus arguments pel no a l'acord, que signa junt al secretari d'organització de la secció, i on asseguren que l'acord "és tan meravellós que el fa poc creïble" i que Illa es va pronunciar a favor de l'aplicació del 155 i es va manifestar amb Societat Civil Catalana.

L'exalcalde de Roses Joan Plana ha advertit que quan cal fer "cabrioles argumentals recargolades" per acabar justificant una decisió "acostuma a passar que ni la gent t'entén ni la decisió és encertada", mentre que l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent, ha publicat un "no amb el meu vot".

També han expressat els seus recels el portaveu d'ERC a Sabadell, Gabriel Fernàndez i Díaz; l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió; i la portaveu a Matadepera, Anna Piñol que recorden que les urnes van castigar ERC i l'han volgut deixar a l'oposició.

L'exdiputat al Congrés i membre del Consell Nacional Joan Puig no només s'ha pronunciat pel no sinó que ha denunciat que s'està censurant el debat.

De la seva banda, les Joventuts del partit celebraran un consell nacional per decidir quin és el seu vot, en el benentès que disposen d'una diputada Mar Besses al Parlament que resulta determinant per a la investidura d'Illa.