Aquest divendres es decidirà si les eleccions catalanes se celebren el pròxim 14 de febrer o si, per contra, s'endarrereixen per culpa de les males xifres actual a Catalunya. La decisió es prendrà en una reunió entre els partits i la cúpula del Govern que se celebrarà al Parlament.

Els representants de l'executiu català seran el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès i els consellers de Presidència, Exteriors, Interior i Salut, Meritxell Budó, Bernat Solé, Miquel Sàmper i Alba Vergés. A més, a la taula també hi seran el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña López, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Per part dels partits, assistirà a la reunió un representant de cada grup  i subgrup parlamentari.

I tot i que no serà oficial fins divendres a la tarda l'ajornament de les eleccions cada vegada es dona més per fet al Palau de la Generalitat i entre tots els partits polítics. Més encara després que aquest dijous al vespre, s'hagi sabut que el PSC cedirà i farà una proposta per ajornar les eleccions

Fonts del Govern consultades per ElNacional.cat adverteixen que tenint en compte que la pandèmia no afluixa, celebrar les eleccions "podria ser un veritable caos". Per això, avancen que "en aquest context actual es faria difícil fer-les, més veient l'exemple proper d'Euskadi i Galícia" -durant la primera onada, les dues comunitats van posposar els comicis-.

L'últim informe de Salut: panorama negre

A tot això se li suma la publicació de l'últim informe que aquest dijous ha presentat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i que ha compartit amb els partits catalans, al qual ha tingut accés aquest diari. En aquest informe s'aborda el panorama epidemiològic que preveu d'aquí a un mes, que és per quan estan programades les eleccions. I la projecció segueix sent negre. Catalunya serà "en plena cresta de l'onada", diuen. 

Aquest informe estudia dos possibles escenaris que són pràcticament calcats als que ja va compartir dilluns salut. El primer escenari és si hi ha entre 3.000 i 4.000 positius diaris el 14-F i amb el pic de contagis a les portes de la campanya i el de pressió assistencial a les UCI just abans dels comicis. A diferència de les previsions de dilluns, però, incorpora una segona hipòtesi segons la qual, si les restriccions adoptades fins ara no tenen efecte, el 14 de febrer hi hauria fins a 1.200 llits d'UCI ocupats per malalts de Covid i 9.000 infectats al dia. Amb tot, des de la Conselleria apunten que aquesta possibilitat és altament improbable que es doni.

Quan se celebrarien les eleccions?

Si finament es compleixen tots els pronòstics i les eleccions s'acaben endarrerint, el Govern ja s'ha compromès a concretar la nova data dins del decret, per tal de no deixar el país immers en la incertesa. 

La data exacta que podria proposar el Govern encara és una incògnita, però en el si de l'executiu coincideixen que la millor alternativa és esperar i assegurar-se que la tercera onada ja hagi amainat. I això, segons els pronòstics de les autoritats sanitàries, seria ja a la primavera, quan bona part de la societat ja s'hagi pogut vacunar. La voluntat és que la campanya no coincideixi amb Setmana Santa, ni tampoc amb Sant Jordi. Per tant, el més probable és que es fixin algun cap de setmana del mes de maig

La proposta del PSC

Davant d'aquesta situació de l'augment de casos a Catalunya, el PSC s'ha anat quedant més sol amb la seva negativa a donar suport a un ajornament dels comicis. De fet, no han estat poques les figures socialistes, tant catalanes com espanyoles, les que havien defensat públicament que no hi ha motius suficients per suspendre la cita amb les urnes.

Finalment, però, els d'Iceta han cedit i portaran a la reunió una proposta intermèdia a la reunió d'aquest divendres. Per una part, els socialistes accepten posposar els comicis, però, per l'altre, exigeixen que l'endarreriment no sigui per més d'un mes i mig