L'executiva de Junts tanca el debat sobre la convocatòria del congrés del partit. Finalment, la direcció ha acordat proposar al consell nacional la convocatòria del seu congrés ordinari en els terminis que marquen els estatuts de la formació. Segons la ponència d'organització, el congrés s'ha de celebrar cada dos anys, la qual cosa obligaria a fer-lo el proper mes de juliol. La cúpula del partit, que encapçala Jordi Sànchez, ha acordat la proposta de celebrar el congrés "tal i com estava previst", després del debat intern obert les darreres setmanes sobre la conveniència o no d'ajornar la cimera arran de la proximitat de les eleccions municipals.
Junts ha celebrat ahir i avui una reunió extraordinària de la seva cúpula a Sallent on ha conclòs "per unanimitat" proposar aquest calendari al consell nacional que se celebrarà a Alcarràs aquest dissabte. La convocatòria del congrés havia provocat un intens debat a Junts les darreres setmanes, després que des de la cúpula del partit s'havia apuntat la conveniència d'evitar un pols pel lideratge de la formació a les portes de la campanya electoral per als comicis municipals de l'any vinent. En aquest sentit, s'havia apuntat la possibilitat d'ajornar el congrés fins després de les municipals o bé limitar la cimera a un debat ideològic. En el rerefons d'aquest debat apareix la tensió interna al voltant del lideratge del partit i el pols entre l'actual secretari general, Jordi Sànchez, i el vicepresident Jordi Turull.
Congrés ordinari
Això no obstant, diferents agrupacions de la formació han aprovat els darrers dies resolucions reclamant la convocatòria dins dels terminis previstos. Dimecres passat, la vegueria del Penedès va aprovar una resolució reclamant celebrar el congrés "el més aviat possible" i l'endemà l'agrupació de Les Corts a la ciutat de Barcelona es va pronunciar en un sentit similar. Després d'aquestes dues, altres agrupacions van aprovar resolucions similars.
El reglament de Junts assenyala que el congrés nacional s'ha de celebrar cada dos anys. Tenint en compte que el partit es va constituir el juliol del 2020, correspondria convocar-lo aquest mes de juliol. El reglament, però, no especifica si aquesta cimera ha de servir per renovar la direcció. A partir d'aquí, s'havia apuntat la possibilitat de limitar el seu abast. Això no obstant, finalment, l'executiva ha decidit per unanimitat celebrar el congrés ordinari, és a dir, també de renovació de la direcció, i fer-ho dins dels dos anys que preveu el reglament.
Reforma llei del català
La reunió extraordinària de l'executiva ha servit també per analitzar la reformar la llei de Política Lingüística acordada per PSC, ERC, Junts i comuns al Parlament. La polèmica que va aixecar la setmana passada aquell pacte va portar que Junts reculés i advertís que calia millorar-lo per aconseguir "un imprescindible consens majoritari" amb les entitats i la comunitat educativa.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va ser una de les encarregades de tancar aquell acord ha explicat la reforma a l'executiva junt amb les diputades Mònica Sales i Anna Erra. L'executiva ha insistit en la necessitat de millorar aquell acord, tot i que, fonts de la direcció del partit, asseguren que Junts no està en contra d'aquell pacte ni aposta per congelar-lo.
Borràs ha explicat també als membres de la direcció en quin punt està el cas contra ella sobre la fragmentació de contractes durant l'etapa en què va encapçalar la Institució de les Lletres Catalanes. Després que el jutge ha donat per tancada la instrucció, Junts ja va reclamar la setmana passada a ERC i la CUP que emmarquin aquest cas entre els procediments provocats per la repressió de l'Estat contra l'independentisme. Si, per contra, el cas rep un tractament de corrupció política, Borràs podria veure suspesos els seus drets i deures com a diputada. El reglament del Parlament estableix que quan s'obre un cas de corrupció contra un membre de la Cambra els drets del diputat queden suspesos.