Els dirigents del PP durant l'etapa de lideratge de Mariano Rajoy, inclòs ell mateix, hauran de comparèixer com a testimonis al judici del cas 'Kitchen', causa en la qual es jutja l'operació que el Ministeri de l'Interior i la Policia Nacional van articular per, presumptament, sostreure a l'extresorer Luis Bárcenas —llavors ja encausat per la trama 'Gürtel'— qualsevol documentació sensible que pogués perjudicar els 'populars' amb informació sobre la comptabilitat paral·lela del partit i els sobresous irregulars a alts càrrecs amb diners provinents d'empresaris.

En una interlocutòria, l'Audiència Nacional admet la majoria dels testimonis sol·licitats pel PSOE i Podemos, formacions personades com a acusació popular. Això inclou diversos alts càrrecs i agents de la policia i la cúpula del PP en aquells moments: Rajoy, l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal o l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido. Qui seurà a la banqueta és el ministre de l'Interior quan es van produir els fets, Jorge Fernández Díaz, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó.

A més d'aquests alts càrrecs del PP, també declararan com a testimonis l'exconseller de Presidència, Justícia i Interior de Madrid Enrique López, l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto, l'exsecretari d'Estat d'Interior Ignacio Ulloa, el llavors director general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, l'excap de gabinet de Cospedal quan era presidenta de Castella-la Manxa i com a secretària general del PP (2008-2018), José Luis Ortiz Grande; el marit de Cospedal, Ignacio López del Hierro; l'exministre i ex alt càrrec del partit Javier Arenas; i l'exdelegat de seguretat del partit Guillermo Barroso.

Jorge Fernández Díaz i Villarejo, encausats

A més de Jorge Fernández Díaz, deu persones més estan acusades en el cas 'Kitchen', que instrueix el jutge Manuel García-Castellón, conegut per també haver portat el cas de Tsunami Democràtic en el qual va imputar per terrorisme Carles Puigdemont i Marta Rovira, si bé el magistrat s'ha jubilat recentment. També està imputat qui era la mà dreta del llavors ministre d'Interior, Francisco Martínez, que després de ser el seu cap de gabinet va ser secretari d'Estat de Seguretat i hauria estat "coordinador" de la trama, segons el jutge. D'igual forma, el llavors director adjunt d'Operatiu Policial, el comissari Eugenio Pino; o el comissari José Manuel Villarejo, "executor" de la trama, i altres comissaris i responsables d'Interior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!