A primera hora de la tarda d’aquest dimarts, poc després que finalitzés la roda de premsa del govern espanyol a la Moncloa, el PSOE ha enviat un comunicat en el qual manifesta que la Comissió Executiva Federal del partit avala el preacord entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa. Aquest aval, atorgat des de Madrid i especificat negre sobre blanc en el comunicat, contrasta amb les declaracions crítiques que s’han anat produint al llarg de les últimes hores des de diferents federacions socialistes de la resta d’Espanya.

Malgrat tot, el PSOE es compromet a impulsar i fer efectiu l’acord en aquells punts on la seva materialització depengui de les institucions de caràcter estatal en què el partit té representació. Tot i la bona predisposició de la cúpula, la resposta al preacord anunciat des d’altres espais del socialisme espanyol ha estat gèlida. Algunes de les reaccions eren del tot esperades, com és el cas de la del secretari general del PSOE, Javier Lambán, que va ser un dels primers a dir la seva sobre el preacord assenyala que es tracta “d’una ruptura brutal de la igualtat entre tots els espanyols”.

A la reacció de Lambán se li va sumar la del president de Castella-la-Manxa, Emilio García-Page, denunciant “el silenci ensordidor [del PSOE] davant el greu atemptat contra la igualtat anunciat per ERC”.

Entre l'oposició i l'espera

Des del PSOE d’Extremadura també s’oposen al preacord. Així ho ha manifestat el secretari general del partit en aquesta comunitat, Miguel Ángel Gallardo, que ha dit que s’oposarà al pacte si trenca el principi d’igualtat entre els espanyols. Afegint-se a les crítiques de Page, el PSOE de Castella-la-Manxa deia a través del portaveu Antonio Sánchez també aquest matí que no acceptaria un acord entre ERC i PSC que suposi “una ruptura del principi d’igualtat”. El PSOE de les Balears per la seva banda ha optat per la prudència i no ha valorat el pacte fins que no es coneguin els detalls. També ha evitat pronunciar-se el govern d’Astúries, la socialista Gimena Llamedo. Per la seva banda, el secretari general del PSOE d’Andalusia, Juan Espadas, ha demanat a l’estat que asseguri la solidaritat davant el pacte entre el PSC i ERC, però, així i tot, ha avisat: “No admetré que hi hagi ni greuges ni privilegis que perjudiquin Andalusia”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!