Aposta decidida pel català. El Departament de Salut exigirà el C1 de català als sanitaris que optin a una plaça, tal com recull la normativa. És per això que el Govern ha posat en marxa un curs perquè els professionals sanitaris aprenguin la llengua. La mesura, llargament reclamada, ha de servir per revertir l'actual declivi de l'ús del català en l'àmbit de la salut, una realitat que es veu perjudicada pel fet que cada cop hi ha més professionals del sector que venen de fora de Catalunya. "És una aposta intensa d'immersió tremenda que estem convençuts que començarà a donar el tomb a una situació que és millorable", ha assenyalat el conseller de Salut, Manel Balcells, en la presentació de la iniciativa, que porta per nom 'Prescriu-te el català'. Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat que aquesta és una mesura "excepcional" que "mai s'havia produït en aquest país".
Els cursos aniran adreçats a prop de 2.700 sanitaris i es duran a terme entre els mesos de març i novembre vinents. Les classes de català s'impartiran en modalitat en línia i en horari laboral, per tal de posar-ho més fàcil als professionals. Tindran una durada total de 100 hores i estan especialment pensades per a la professió sanitària. Les 2.700 persones que en prendran part es dividiran en tres nivells de 900, i la finalització del curs permetrà acreditar el coneixement de B1, B2 i C1. A més, la voluntat és que la iniciativa tingui "continuïtat" els pròxims anys, destinant-hi més recursos materials i econòmics perquè pugui arribar a "encara més gent".
Per bé que el coneixement del català és un requisit obligatori per a tots aquells professionals que obtinguin una plaça estable al sistema de salut, fins ara no se n'ha garantit el compliment. El mateix Balcells ha reconegut que "segurament s'ha estat lax" fins ara i que "no s'ha fet prou fins ara", però ha fet una crida a deixar de mirar al passat i treballar pel futur. Amb l'objectiu de "revertir" la mala situació actual pel que fa a l'ús del català, el conseller ha assenyalat que els cursos permetran "donar els coneixements i les facilitats" de manera massiva als professionals de salut. La voluntat actual, doncs, no és fiscalitzar els sanitaris, sinó oferir aquesta oportunitat i un marge de temps abans de començar a controlar el compliment del requisit lingüístic.
Els metges, poc català però amb ganes d'aprendre'l
Precisament, aquesta setmana s'ha publicat una enquesta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya que conclou que només el 48% d'aquests professionals fan servir el català habitualment per comunicar-se amb els pacients. Poc més de la meitat s'adrecen primer en català al pacient, però sis de cada deu el canvien automàticament si la resposta és en castellà. L'ús del català és més baix entre les generacions joves de metges, sobretot a la franja de 30 a 45 anys, un grup d'edat que concentra els percentatges més elevats de metges nascuts fora de Catalunya, especialment a països de fora de la Unió Europea.
Ara bé, l'estudi també assenyalava que dos de cada tres metges nascuts fora de Catalunya i que exerceixen al sistema sanitari català volen millorar les seves competències en llengua catalana, xifra que augmenta entre els metges nascuts a països extracomunitaris. El principal escull, segons els professionals, és la manca d’una oferta formativa prou flexible, que s’ajusti als horaris i necessitats dels metges, i un 45% d'aquests professionals no han participat en cap curs de català. Ara, doncs, hi haurà l'oportunitat de fer-ho.