La resolució que ahir va fer pública el Tribunal de Comptes en què rebutja els avals de l'ICF per cobrir les fiances que reclama a una trentena d'exmembres del Govern ha posat en marxa una cursa contra rellotge per intentar frenar l'embargament dels béns dels encausats. Els avals de 28 dels 34 ex alts càrrecs encausats havien de cobrir gran part dels 5,4 milions que els reclama com a fiança el Tribunal.

La intenció és presentar fiances avui mateix per intentar frenar un procediment d'embargament que ja està en marxa. De fet, la delegada instructora, Esperanza García, ni tan sols ha fixat un nou termini per presentar alternatives als avals de l'ICF que ahir va rebutjar. D'aquí la necessitat d'actuar amb celeritat.

Quan la conselleria d'Economia va activar el Fons Complemenatari de Riscos per poder respondre a les fiances el passat es de juliol, els partits, la Caixa de Solidaritat i els encausats ja preveien propostes alternatives per si el Tribunal acabava rebutjant els avals. Aquestes són les vies que s'estan activant de nou ara per evitar els embargaments que afectarien, entre d'altres, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Francesc Homs i Andreu Mas Colell.

Aportació d'ERC

Una part important de les fiances seran aportades per ERC que ja abans de l'estiu tenia previst avalar 2,2 milions d'euros, provinents de béns del partit però també amb aportacions de la militància. Amb aquests avals els republicans respondran pels membres republicans encausats del Govern de JxSí, entre gener de 2016 fins a l'octubre del 2017. No obstant, atès que els avals s'ha de cobrir de manera solidària, també inclouran la resta d'excàrrecs d'aquell executiu, entre d'altres, Carles Puigdemont.

Queden, però, pendent els avals corresponents als membres del Govern encapçalat per Artur Mas entre 2011 i gener de 2016.

Junts, que argumenta que no té patrimoni com a partit, també va fer una crida a la militància per recollir fons, però encara no ha fixat quina serà la seva aportació.

A l'espera de conèixer la suma total amb contribuiran els partits, la Caixa de Solidaritat hi sumarà també els diners de què disposa en aquests moments, sempre deixant un romanent per altres contingències. A més, dilluns la Caixa de Solidaritat llançarà una crida pública per impulsar una nova campanya de recollida de fons. Precisament el passat mes de juliol aquesta entitat va aportar un milió d'euros que van permetre alliberar propietats embargades dels encausats del 9-N.

Béns per cobrir fiances

Algunes d'aquelles propietats embargades pel cas de la consulta del 9-N s'intentaran aportar de nou per cobrir les fiances davant del Tribunal de Comptes. Aquest és el cas d'Artur Mas que tornarà a presentar la seva vivenda a Barcelona com a fiança, però no serà l'únic dels encausats que haurà de presentar els seus béns. Ho faran, a més, amb la incertesa de si finalment s'acceptaran aquests béns, atès que el Tribunal ha decretat l'embargament immediat i podria no acceptar els avals.

Un embargament comporta la intervenció dels comptes corrents, dels estalvis, dels sous, dels quals els encausats només rebrien una part equivalen a l'1,5 dels Salari Mínim Interprofessional. Això en el cas de disposar de nòmines, perquè en el cas dels autònoms, se'ls paralitzarà els pagaments de tots els clients.

Pel que fa els sis encausats que no es van acollir als avals de l'ICF, el Tribunal de Comptes va anunciar ahir que considerava cobertes les seves fiances, entre les quals la fiança de més de 600.000 euros que ha correspost a l'exinterventora de la Generalitat Mireia Vidal.

El Tribunal de Comptes responsabilitza els 34 excàrrecs del Govern encausats d'haver dedicat diners de la política exterior de la Generalitat a la promoció del procés. Tot i les reticències expressades dins del mateix Tribunal a aquest procés, l'òrgan fiscalitzador els obliga a fiançar 5,4 milions d'euros per tal de garantir que en cas que siguin finalment condemnats puguin cobrir aquests diners. Les fiances s'han d'aportar de manera solidària entre tots els encausats.

 

A la imatge principal, els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont durant una roda de premsa a Waterloo / Efe