Consultar sobre el futur polític de Catalunya no és l'únic objectiu a prohibir per part del Govern espanyol. Donosti no podrà preguntar a la seva ciutadania sobre les curses de braus, segons va decidir ahir el Consell de Ministres, que ha tombat la celebració d'una "consulta popular sobre la destinació dels recursos municipals o instal·lacions per a la realització de curses de braus".
Aquesta decisió no va caure gens bé a l'Ajuntament de Sant Sebastià, que va acordar a l'octubre demanar permís a l'executiu de Mariano Rajoy per preguntar als seus ciutadans. L'alcalde, Eneko Goia (PNB), ja ha anunciat que presentarà un recurs, però s'ha lamentat que la decisió "no ens ha sorprès", així com que "era previsible".
La pregunta de la consulta, aprovada pel PNB, PSE i Irazabi, l'abstenció d'EH Bildu i el vot en contra del PP, era: "Voleu que l'Ajuntament destini recursos municipals o instal·lacions per a la realització de curses de braus?" i les opcions de resposta acordades eren 'sí' o 'no', però el jutjat 2 contenciós administratiu de Donosti en va suspendre cautelarment la celebració, que estava prevista per al 19 de febrer d'aquest any.
Decisió política
L'alcalde té clar que es tracta d'una "decisió inequívocament política", que "ni compartim, ni entenem". També té clar que portar-la a terme "amb un govern del PP [...] ja ens semblava difícil". Per tot això, ja va enviar un missatge clarificador al Govern central posant damunt la taula que "els que creiem que la democràcia és alguna cosa que es demostra exercint-la, pensem que al segle XXI els conflictes [...] es resolen escoltant directament l'opinió de la ciutadania".
Aquesta qüestió és "polèmica" a la ciutat, assegura l'alcalde que, precisament per això, es pregunta "quin interès tenen alguns partits que la ciutadania no es pronunciï sobre una qüestió que al carrer genera opinions contraposades", i afegeix que aquesta consulta "no pretén manifestar-se a favor o en contra dels toros, sinó decidir a què destinarem una instal·lació municipal com Illunbe, una cosa que, al nostre entendre, sí que correspon a l'Ajuntament".
Atemptar contra "no sap quins" principis
Goia no s'ha pogut estar de carregar contra el govern de Rajoy que, a parer seu, "no vol que donem veu a la ciutadania en una qüestió que, sembla ser, atempta contra no sap gaire bé quins principis". Això és una mostra més que les sentències de l'Estat "corresponen a una concepció més pròpia del segle passat, d'una visió paternalista, de qui decideix sobre quines qüestions es poden pronunciar les i els ciutadans".
Per tot plegat, el consistori basc estudiarà, assegura, "quines altres vies existeixen perquè les i els donostiarres [...] puguin manifestar la seva opinió sobre una qüestió que és d'àmbit municipal". I és que, posen de relleu, "no entenem per què en uns llocs sí que es pot preguntar a la ciutadania sobre qüestions municipals i, no obstant això, a Donosti es prohibeix".