La presidenta de la mesa de l'assemblea de representants del Consell per la República i actual regidora de la CUP a Arenys de Mar, Ona Curto, ha reclamat la necessitat d'un òrgan que actuï en paral·lel al Govern de la Generalitat i al Parlament, que ha denunciat que es troben "segrestats per l'autonomisme"

Ha assegurat que el Consell per la República actuarà "al marge de l'estat feixista" i permetrà "no deixar en l'oblit el llegat de l'1-O". Així ho ha expressat en ser entrevistada al programa Més 3/24. 

100.000 vots 

Curto ha explicat que la decisió d'entrar al Consell per la República va sorgir "de forma natural". El que assegura que no esperava era aconseguir 100.000 vots, i ser la setena després d'una llista molt coneguda de representants. Unes eleccions a les quals explica que va decidir presentar-se empesa pels seus companys de la CUP, que volien permetre "que hi hagués aquesta opció". 

També ha volgut fer referència a la diversitat de perfils al Consell i, especialment, dins la mesa, on hi ha gran representació de dones: "Transmet la transversalitat i el poder de les dones", ha expressat. "Les dones van ser votades pel seu perfil i currículum i són allà perquè la gent va decidir que fossin allà i no per quotes, cosa que no passa en altres parlaments", ha afegit. 

Pressupostos 

Preguntada pels pressupostos de la Generalitat, ha assegurat que el seu partit “ho té molt clar”. “La sensació és que sempre anem a última hora, però els temps de la CUP són molt clars”, ha recordat.

Malgrat el darrer anunci d’augmentar la dotació econòmica per a l’habitatge, ha criticat que "hi ha acords de mínims als quals no s’ha arribat". Considera que l’esmena a la totalitat va ser “molt clara i molt decidida”, però, ha afegit: “Estem aquí per treballar”. En tot moment ha recalcat que és la militància la que haurà de decidir. 

Un gest de transversalitat 

Ona Curto va ser elegida presidenta de la mesa de l'assemblea de representants del Consell per la República, un gest amb què l'assemblea pretenia transmetre una clara voluntat de transversalitat política.

L'assemblea de representants del Consell per la República va quedar constituïda diumenge passat a Canet del Rosselló, quan la regidora va ser elegida presidenta de la mesa de l'assemblea. Entre vuit candidatures que es van presentar per assumir el càrrec, Curto va aconseguir el 50,4% dels vots. 

Ara, l'assemblea s'haurà de constituir en comissions i una de les primeres funcions que haurà de dur a terme serà el reglament per a l'elecció del president del Consell per la República, posició que ara ocupa Carles Puigdemont.

La CUP i ERC

Tot i que la CUP no dona un suport clar a la institució, Curto va insistir: "Jo he estat escollida i tothom hi té lloc", i va assegurar que "de moment és l'únic òrgan independentista que té una estratègia clara, que l'ha feta saber, que l'ha publicada, i amb un cens democràtic obert a tothom". 

Entre els membres de l'assemblea de representants del Consell per la República, a banda d'Ona Curto, hi figura també el regidor de Sant Pol de Mar, David Hernández, a més d'alguns càrrecs d'ERC que han esquivat les reticències dels republicans a aquest òrgan.

Ermenegild Llovet, regidor d'ERC de Sant Pere de Torelló, també va defensar que "el Consell és una eina imprescindible per donar continuïtat a l'octubre republicà" i va apostar perquè torni a ser l'eina transversal en què no es pregunti d'on ve cadascú.

 

Imatge principal: Ona Curto entrevistada al programa Més 3/24 / TV3