El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha manifestat que tenint en compte el PIB per càpita i el dèficit fiscal, una Catalunya Estat se situaria entre els països nòrdics frugals. Canadell ha obtingut les dades de Trading Economics i Statista. "Fixeu-vos que Catalunya pertany al grup d’Estats anomenats frugals (Holanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Àustria), fins i tot en els darrers anys superant Finlàndia. Afegeixo la Catalunya Estat, sumant al PIB el dèficit fiscal. És una aproximació burda per situar l'ordre de magnitud", precisa.

 

Segons Canadell, el gràfic en realitat es queda curt, perquè no contempla la reinversió del dèficit fiscal en el cas de poder disposar dels 16.800 milions d'euros anuals que representa. "Una Catalunya Estat que pogués utilitzar el dèficit fiscal per reinvertir a potenciar l’economia, podria generar a mig termini un efecte multiplicador difícil d’estimar, per tant considero que sumant només el dèficit fiscal, a la llarga em quedo curt...", ha afegit.

Al seu entendre, la pregunta és per què molts polítics "accepten seguir a Espanya els propers 10 anys i no passar al grup dels frugals". "Quin cost d’oportunitat té això pels nostres joves, pels jubilats, per la malmesa economia, per les empreses que desapareixeran, pels nous aturats que vindran...??", es pregunta.

"Sincerament, no puc entendre que no es valori la situació dramàtica en la qual estem entrant amb la crisi del Covid, i que segueixin amb el discurs d’acceptar formar part d’un Estat que és el pitjor d’Europa, en lloc de poder formar part dels Estats frugals avançats com mereixem. I no em refereixo als polítics que defensen seguir units a Espanya per sempre, sinó els que accepten que no es donen les condicions per tornar a confrontar amb l’Estat i poder decidir el nostre futur ja. Cada any que passi ens empobrirem més i l’Estat seguirà sense voler canviar res!!", ha indicat al·ludint a les crítiques que ahir va fer el president d'ERC, Oriol Junqueras, a aquesta via