L’independentisme ha tret aquest dimecres 73.500 persones al carrer a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. En concret, a les 60.000 persones que segons la Guàrdia Urbana es van mobilitzar a Barcelona cal sumar-hi les 6.500 que ho van fer a Girona —xifra de la Policia Municipal—, les 2.800 de Tarragona, les 3.000 de Lleida i les 1.200 de Tortosa, també segons les respectives guàrdies urbanes i Policia Local. A Barcelona, en els discursos del final de la mobilització, les entitats independentistes van lamentar la divisió dels partits sobiranistes i van demanar al moviment que torni al carrer i que deixi de “llepar-se les ferides”. Aquesta va ser la reivindicació, però la unitat entre les entitats va ser una realitat innegable, ja que juntes van carregar contra la normalització i pacificació del país de què ha fet bandera el PSC i el Govern de Salvador Illa. Si bé la d'enguany no ha estat una exhibició desbordant com les que es recorden d'anys passats, l'independentisme va deixar clar que no es rendeix i que té intenció de continuar pressionant des dels carrers. Ningú se sorprendrà avui amb els titulars de la premsa espanyola que xalen amb aquest descens de la participació i celebren el que consideren una Diada "enfrontada" i una "crisi". Quina manifestació van veure?

El Mundo titula: "La Diada perd el seu poder: els independentistes mouen menys gent que mai". No només això, el rotatiu afegeix que els independentistes estan "enfrontats i amb una crisi oberta, els separatistes no aconsegueixen al carrer el que van perdre a les eleccions". En un context marcat per la pèrdua de la majoria independentista, la conformació del govern del socialista Salvador Illa i les traves a l'aplicació de la llei d'amnistia, les entitats independentistes van fer una "crida a tots els independentistes" per aparcar la divisió interna i tornar a mobilitzar-se al carrer. "Organitzeu-vos! Que cadascú de nosaltres treballi en aquest projecte col·lectiu que és la llibertat del nostre país. Lluitem plegats fins a la independència", van reclamar. El País assegura que "la Diada certifica la crisi independentista" i no pot dissimular l'alegria afegint que "l'independentisme arribava molt apallissat al seu dia més gran i també havent-se fet algun tret al peu. D'una banda, és la primera vegada en 14 anys que l'efemèride no es vivia amb una majoria independentista al Parlament. De l'altra, l'arribada de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat ha acabat per enterrar qualsevol mena de complicitat amb els organitzadors de la manifestació". La mobilització va transcórrer sense incidents entre crits d'independència i moltes referències al nou escenari polític, amb el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat. "Qui avala el 155 no es mereix ser el nostre president", resava una gran pancarta just al darrere de la capçalera.

Si fem un cop d'ull a la portada de l'ABC no hi veurem cap imatge de la mobilització, però sí que hi trobarem Salvador Illa: "El secessionisme perd el carrer mentre guanya influència a Madrid", diu el titular que acompanya la fotografia del socialista a l'ofrena floral a Rafael Casanova. Per cert, parlant de Madrid, el president de la Generalitat presidirà la celebració de la Diada a Madrid. L'acte tindrà lloc el pròxim dimecres, 18 de setembre, a les 19 h, als jardins de la Delegació del Govern. La celebració començarà amb un discurs de la nova delegada del govern, Núria Marín, i a continuació intervindrà Illa. Illa serà el tercer president a assistir a l'acte des que se celebra a Madrid: José Montilla va presidir la Diada a Madrid els anys 2008 i 2009, i Artur Mas la del 2011. Per cert, evidentment Illa no va participar en la mobilització organitzada per les entitats independentistes, però sí que va ser a l’acte institucional de la Diada que es va celebrar aquest dimecres a la nit a les Fonts de Montjuïc de Barcelona. Els futbolistes del Futbol Club Barcelona Lamine Yamal i Aitana Bonmatí, la Companyia Elèctrica Dharma o el guanyador de la darrera edició del programa de TV3 ‘Eufòria’, el cantant Lluís, van ser alguns dels protagonistes de l’acte que va tenir com a fil conductor el lema ‘Sentir Catalunya’ i va tenir com a objectiu representar la pluralitat del país i la diversitat de la societat catalana. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El periódico
El periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!