Astúries té poc més d’un milió d’habitants –1.034.960 habitants l'1 de gener del 2017, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. La llengua oficial és el castellà, comprès i utilitzat per la immensa majoria de la població. Amb tot, la presència de la llengua pròpia d’aquest territori, l’asturià, és prou notòria. Segons dades de la III Encuesta Sociolingüística de Asturias, un estudi fet per l’Euskobaròmetro presentat el maig del 2017, el 62 per cent de la població parla l'asturià, dels quals el 38% llegeix aquesta llengua i el 25% l’escriu. A més, el mateix estudi assenyala que fins al 90% de la població l’entén.

Malgrat aquestes xifres, en ple debat sobre l'oficialitat, l'ús social de la llengua asturiana queda molt lluny d'estar plenament normalitzat, amb la persistència de l'ús del castellà com a llengua preferida per comunicar-se per a més de la meitat de la població. De fet, el 42% dels asturians declara el castellà com a llengua familiar, per un 34% que té l'asturià com a llengua primera i un 20% que es declaren bilingües -el 4% restant correspon a altres llengües. Aquestes xifres contrasten amb la percepció de quina és la llengua pròpia d'aquest territori, ja que el 36% considera que aquesta denominació correspon a l'asturià, el 29% es decanta pel castellà i el 34% considera que totes dues llengües són pròpies del Principat d'Astúries.

 

Una altra dada a tenir en compte sobre la percepció que els asturians tenen de la seva llengua és la valoració que fan de la política autonòmica de conservació i promoció de l'asturià, un punt on el 27% considera que les autoritats asturianes 'fan poc'; el 23% creu que 'poden fer més'; i el 14% creu que 'no fan res'; per davant del 12% que creu que 'fan tot el que poden i el 24% que no té opinió sobre la qüestió.

 

A més, la demanda d'incloure l'asturià com a llengua vehicular a l'ensenyament -actualment és només una assignatura optativa- compta amb el suport del 52% de la població, que es decanta per un model d'ensenyament bilingüe, mentre que el 46% prefereix l'ensenyament únicament en castellà i només el 2% aposta per l'asturià com a única llengua de l'ensenyament.

 

Finalment, pel que fa a la demanda d'un estatus d'oficialitat per a l'asturià, és significatiu que el 53% està d'acord amb equiparar legalment la llengua asturiana amb la castellana -el 40% hi està totalment d'acord, mentre el 13% hi estaria d'acord parcialment. A l'altra banda, els contraris a la oficialitat són el 25% -un 18% totalment en desacord i un 7% parcialment en desacord.

 

Tot plegat, unes xifres que haurien de possibilitar una solució política a una demanda secundada per la majoria de la població, segons les enquestes.