El diputat de Junts Francesc de Dalmases ha trencat aquest dijous el seu silenci després de tres dies de polèmica per la seva actitud intimidatòria amb una periodista de TV3 després d'una entrevista a la presidenta Laura Borràs al programa FAQS, segons van fer públic NacióDigital i ElDiario.es. No estava previst que el diputat comentés la seva situació, però s'ha vist obligat a fer-ho durant el ple del Parlament quan ha comparegut per defensar una moció sobre l'autodeterminació. Quan ha pres la paraula Ciutadans per posicionar-se sobre aquesta moció, el diputat Nacho Martín Blanco ha aprofitat per condemnar l'actitud de Dalmases, a qui ha retret actuar amb "actituds mafioses". Ha estat en la resposta a aquestes crítiques que el diputat de Junts ha contestat que no s'ha pogut explicar -el partit no ha convocat cap roda de premsa per fer-ho- i ha lamentat ser víctima d'un "linxament": "Fa tres dies que visc un circ que evoluciona cada vegada més cap a un linxament difícil de justificar

 "Vaig tenir una discussió encesa amb una persona que estimo i valoro", ha dit Dalmases sobre l'esbroncada que va fer a la periodista, i ha criticat que és víctima de difamacions i que per això s'ha compromès a que el seu partit li obri un expedient informatiu per poder aclarir els fets, a banda de deixar de ser temporalment president de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, on la setmana vinent es preveu abordar aquesta polèmica. "No m'amagaré perquè no tinc res a amagar", ha dit Dalmases, que ha lamentat "profundament" la polèmica i ha assegurat que la discussió va ser "periodística": "Lamento molt que sense que m'hagi pogut expressar hagi de patir aquestes difamacions", ha afegit el diputat de Junts, a qui la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha atribuït un minut més de temps per poder respondre les crítiques de Ciutadans.

La intervenció de Nacho Martín Blanco, més enllà de provocar la resposta de Dalmases, també ha generat malestar a l'hemicicle del Parlament. El diputat del grup taronja ha criticat que Dalmases intentés coaccionar i perjudicar la llibertat informativa: "La presidenta de la cambra quan li fan una entrevista incòmoda té un lloctinent que esbronca la subdirectora del programa per fer la seva feina. En democràcia és inadmissible, intolerable", ha dit el diputat del grup taronja, que ha considerat que aquesta actitud és pròpia "d'organitzacions mafioses", i també ha carregat contra Borràs per la seva causa judicial on està processada per prevaricació per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

Borràs ha esperat el final de la intervenció de Martín Blanco per esbroncar-lo. "No l'he aturat en el seu ús de la paraula com estaria facultada per fer-ho", ha començat la presidenta de la cambra, que ha amonestat Martín Blanco per haver carregat contra la presidenta quan ella no pot donar-se la paraula per al·lusions a l'estar obligada a moderar el debat. "Ha vulnerat la presumpció d'innocència, el dret a la privacitat de les persones i ha fet una condemna de fets que ni coneix", l'ha alertat Borràs, que l'ha avisat que el proper cop que intervingui "ho faci en el marc del reglament de Catalunya".

 

Comunicat i tuits

El ple del Parlament va començar dimecres amb l'ombra del cas Dalmases ressonant per les parets de la cambra. Ni el diputat implicat en aquests fets ni el seu partit van decidir fer declaracions públiques sobre aquesta qüestió fins aquest dijous, malgrat reiterades preguntes de la premsa en els passadissos de la cambra catalana. Sí que Junts va emetre un comunicat, gairebé 48 hores després de la polèmica, on va explicar que Dalmases ha demanat que se li obri un expedient informatiu per poder-se defensar. En un primer moment el diputat va negar els fets, i posteriorment va demanar disculpes per qui s'hagués pogut sentir ofès, ambdues coses via piulades a Twitter. Els grups de l'oposició van carregar ràpidament contra el diputat, exigint explicacions i fins i tot la dimissió. ERC, CUP i comuns també han demanat a la Mesa que activi els mecanismes necessaris per avaluar si ha vulnerat el codi de conducta del reglament del Parlament.