La reforma de la llei de Política Lingüística anunciada avui amb l'objectiu, segons els seus promotors, de blindar la immersió s'ha acabat convertint en una nova crisi en l'espai independentista. La iniciativa, que ha estat acordada per PSC, ERC, Junts i comuns, defensa refermar el català com a llengua "normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge" però afegeix que també s'empra el castellà en l'ensenyament en els termes que fixi els projectes lingüístics de cada centre. L'acord ha provocat malestar dins del grups de Junts. Aquest vespre després d'una llarga reunió del grup parlamentari, Junts ha condicionat el suport i ha traslladat a la resta de grups la necessitat de trobar un "imprescindible consens" amb les entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa. Fonts del partit adverteixen que l'acord descarrilarà si no s'aconsegueix aquest consens. ERC ha acusat Junts de dinamitar l'acord per partidisme.
La CUP, que precisament ahir va presentar al Parlament una proposició de llei per blindar la immersió lingüística davant de la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules, ha estat la primera a reaccionar davant del pacte que han anunciat PSC, ERC, Junts i comuns aquest migdia. El diputat Carles Riera ha acusat ERC i Junts de rubricar la sentència de mort del català, mentre la resta de diputats cupaires carregaven contra la iniciativa a través de les xarxes. No han estat, però, els únics, atès que les protestes s'han multiplicat a les entitats i també des de l'òrbita de Junts. L'expresident Quim Torra ha retret a les xarxes el pacte i l'ha rebutjat amb un "no en el meu nom".
Junts condiciona l'acord
Tots aquests moviments han impactat en el grup parlamentari de Junts i el malestar s'ha anat estenent entre els diputats, una part dels quals s'han queixat a la direcció del grup, que encapçala Albert Batet, argumentant que desconeixien l'acord. El grup de Carles Puigdemont ha debatut el tema als despatxos mentre el ple estava en funcionament i ha continuat reunit quan ha acabat la sessió i la resta de grups han abandonat l'edifici. El secretari general, Jordi Sànchez, ha participat a la trobada, a la qual, en acabar el ple, s'ha incorporat la presidenta del Parlament, Laura Borràs.
Gariebé a les nou del vespre, Junts ha fet pública una nota, en resposta a les crítiques de les entitats en defensa de la llengua i de la comunitat educativa, on assegura que ha traslladat als grups parlamentaris "la necessitat de trobar un imprescindible consens majoritari amb les entitats i la comunitat educativa". "Des d'avui mateix ens posem a treballar amb aquestes entitats per bastir aquest nou consens, indispensable per avançar en la tramitació de la proposició parlamentària", adverteix. Junts ha traslladat el seu posicionament al president, Pere Aragonès, i als responsables del grups d'ERC, PSC i els comuns.
Demòcrates preguntarà a les bases
També Demòcrates, que forma part del grup de Junts, ha anunciat en un comunicat que no se sent interpel·lada per l'acord i que preguntarà als militants a través d'una consulta quin ha de ser el seu vot al Parlament, on compta amb la diputada, Titón Lailla. Demòcrates retreu que no han estat consultats sobre aquesta reforma, amb al qual, adverteix, s'obre la porta a convertir el castellà en llengua vehicular.
El degoteig de declaracions contràries a la reforma de la llei de política lingüística s'hi ha afegit al llarg de la tarda el Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, que ha advertit que la immersió lingüística i l'escola catalana són pilars irrenunciables del país. "Només podem protegir el català si és la llengua vehicular única del nostre sistema educatiu", ha assenyalat a través d'una piulada.
Al vespre, després que Junts fes pública la nota en què matisa el suport a l'acord, ha estat el mateix Puigdemont qui ha criticat el pacte.