Mentre els homes es reunien amb motiu de la cimera de l'OTAN, la reina Letícia, qui vindria a ser la primera dama de l'Estat, reunia a les consorts (també el marit de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del president de Luxemburg) per fer visites culturals. Una d'aquestes va ser al museu Reina Sofia, a Madrid, on es van fotografiar davant d'una de les obres més emblemàtiques que s'hi exposen: el Guernica de Pablo Picasso, una obra per denunciar els horrors de la Guerra Civil. Tant l'agenda paral·lela de les consorts, capitanejada per la Reina, com aquesta fotografia han provocat moltes crítiques a Twitter. Ara, però, han transcendit les xarxes i l'artista Daniela Ortiz ha demanat la retirada de l'obra Castes blanques que forma part de la nova col·lecció permanent del Museu Reina Sofia després que el centre acollís aquest acte emmarcat en la cimera de l'OTAN.
Comparto mi carta enviada al Museo Reina Sofia solicitando se retire mi trabajo de la exposición "Vasos Comunicantes" debido a la decisión del museo de permitir la celebración de un acto político en el marco de la Cumbre de la OTAN utilizando el Guernica como telón de fondo. pic.twitter.com/UOfY5QSOnm
— daniela ortiz (@danillaortiz) June 30, 2022
Ortiz, que es defineix a la seva biografia de la xarxa com a "anticolonial, abolicionista de les lleis d'estrangeria, mare soltera, artista, cor andí, radicalment antiracista i feliçment antipatriarcal", en un moment on la política espanyola està marcada per l'horror dels migrants morts intentant saltar la tanca de Melilla, es refereix a una pintura que està inclosa en la recent ordenació de la col·lecció permanent del museu, titulada "Vasoscomunicants. Col·lecció 1881-2021", inaugurada l'any passat.
Aquesta és la manera en què l'artista, nascuda al Perú, però establerta a Barcelona, demostra el seu rebuig a l'acte de la Letícia i les acompanyants dels mandataris de l'OTAN, segons assenyala l'artista en la carta dirigida al museu per retirar la seva obra, que ha distribuït a Twitter. L'artista qualifica d'"aberrant" que una pintura com el Guernica, realitzada per Picasso per denunciar els horrors de la guerra, "sigui utilitzada com a teló de fons per a aquelles figures polítiques que decideixen imposar la guerra globalment".
Vetllar per la integritat política de l'art
"És responsabilitat del Museu Reina Sofia no només vetllar per la integritat física de les obres que protegeix, sinó també per la seva integritat política", subratlla en el comunicat, que ja han compartit centenars de persones a Twitter i denuncia que la institució no pot emprar les obres dels artistes per a "finalitats d'organitzacions que imposen la guerra i la violència com l'OTAN", com tampoc poden fer "esdeveniments d'aquestes deplorables característiques", afegeix.
Actes de protesta davant del Guernica
L'obra Castes blanques és una pintura emmarcada en una sèrie major i que reflexiona sobre les pintures de castes originals desenvolupades al segle XVIII en els virregnats del Perú i Mèxic. El treball d'Ortiz aborda qüestions com la nacionalitat, la racialització o la classe social per analitzar de manera crítica el poder colonial, capitalista i l'ordre patriarcal.
No és el primer acte de rebot dirigit contra el museu per ser un dels escenaris triats per al cim de l'OTAN. Dilluns passat, una trentena de membres dels moviments "Extinction Rebellion" i "Fridays for Future" van protagonitzar una protesta davant el "Guernica" i van denunciar que el museu acollís actes de la cimera militar amb pancartes com "La guerra és la mort de la gent. La guerra és la mort de l'art".