No han estat gaire creïbles les llàgrimes de Yolanda Díaz i han semblat més honestes les de Raquel Sánchez, que ha aconseguit fins i tot encomanar-les a Isabel Rodríguez. I les poques llàgrimes de tristesa d’Irene Montero estaven barrejades amb una mica de ràbia, perquè gairebé esclata just quan ha llançat un dard enverinat cap a Pedro Sánchez. Aquests són alguns dels moments més destacats de l’entrega de carteres que ha tingut lloc aquest dimarts, poques hores després que tots els nous ministres de Pedro Sánchez prenguessin possessió al Palau de la Zarzuela, davant de Felip VI.

La fórmula protocol·lària utilitzada pels representants del PSOE i Sumar ha sigut la mateixa, prometent el càrrec "per consciència i honor" i amb "lleialtat al rei". La cerimònia, que ha començat amb els juraments de les quatre vicepresidentes i ha continuat amb la resta de càrrecs, s'ha celebrat sense la presència de símbols religiosos. Un cop ha acabat l'acte, els membres del nou executiu han saludat, un per un, el cap de l'Estat i han posat en una foto de família. Posteriorment, han mantingut una breu conversa amb el rei Felip VI.

Yolanda Díaz s’autoentrega el seu ministeri i plora

La gràcia de l’acte de Yolanda Díaz és que s’autoentregava a ella mateixa la cartera de Treball. Les seves responsabilitats continuaran sent durant aquesta legislatura les mateixes que l’anterior: vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball. No abandonava cap càrrec, no s’havia d’acomiadar de cap equip. I s’ha emocionat quan ha parlat de la seva família. “Avui és un dia important per a mi, perquè és un honor continuar sent vicepresidenta del meu país”, ha dit, per després fondre’s en llàgrimes i ser aplaudida pels assistents de l'acte. “Vull fer una menció a qui millor em coneix i qui més estimo, la meva família”, ha dit amb la veu trencada.

 

Han estat més honestes les llàgrimes de la catalana Raquel Sánchez. L’exalcaldessa de Gavà ha passat aquest dimarts a ser també exministra del govern espanyol. Ha entregat la cartera d’Habitatge a Isabel Rodríguez i la de Transports a Óscar López. Ha plorat, però ha assegurat que les seves llàgrimes no eren de “tristesa”, sinó “d’agraïment” per haver estat ministra de l’executiu de Pedro Sánchez. Ha sabut contenir millor les llàgrimes, i ha estat capaç de continuar amb el discurs. Ha encomanat, però, la seva emoció a Isabel Rodríguez, la primera a prendre la paraula després que ho fes la ministra sortint, que ha hagut de beure aigua abans de començar a parlar.

Rodríguez, que aquest dimarts ha deixat de ser també portaveu del govern espanyol —li fa el relleu la ministra Pilar Alegría— s'ha compromès a desenvolupar la llei d'habitatge amb "respecte i lleialtat" a la resta d'administracions públiques. La socialista ha destacat positivament que es creï un ministeri per a les polítiques d'habitatge i ha afegit que demostra que és una prioritat del nou govern espanyol. "No pot ser que el principal problema dels espanyols sigui l'habitatge, que és un dret constitucional", ha afegit.

Dard enverinat d’Irene Montero a Pedro Sánchez

Qui ha estat a la vora del plor ha estat Irene Montero. Ha entregat el seu Ministeri a la pràcticament desconeguda Ana Redondo. A l’inici de l’acte ja feia cara de pocs amics, i quan ha fet el discurs de comiat, s’ha dirigit a la nova responsable del departament enviant un dard enverinat a Pedro Sánchez. El líder socialista va manifestar durant la campanya del 23-J que homes del seu entorn, de la seva edat, li havien manifestat “preocupació” per algunes de les mesures feministes impulsades pel Ministeri d’Igualtat.

I aquest dimarts Irene Montero ha decidit respondre a aquelles declaracions, amb un missatge a la nova ministra: “Et desitjaria sort, però et desitjo que t’envoltis del millor equip i que tinguis la valentia per incomodar els homes de 40 i 50 anys, amics del president del govern espanyol, perquè el feminisme és un moviment molt poderós que conquereix drets”.

 

Els retrets de la ja exministra d'Igualtat no han acabat aquí. En un moment del seu discurs, s'ha dirigit directament a Ione Belarra, la secretària general de Podemos i màxima aliada d'Irene Montero dins del Consell de Ministres. "Ministra Belarra, avui Pedro Sánchez ens fa fora d'aquest govern precisament per haver fet el que vam dir que faríem: posar les institucions al servei de l'avenç en drets feministes", ha assenyalat. Així, ha acusat el president del govern espanyol d'expulsar el partit morat de l'executiu i "trencar la unitat d'un bloc democràtic" de l'esquerra.

Jordi Hereu, en memòria d'Ernest Lluch

Jordi Hereu, l’únic ministre de quota del PSC ha promès posar “velocitat de creuer” en molts dels avenços en matèria d’indústria que s’han tirat endavant durant la darrera legislatura. Però més enllà del seu discurs enfocat a la cartera que assumeix des d’aquest dimarts —la d’indústria— ha volgut també tenir un record per a Ernest Lluch, el socialista català assassinat per ETA l’any 2000 i que també va exercir com a ministre de Consum durant els anys 80. 

“Avui fa 23 anys van assassinar Ernest Lluch, i el van assassinar perquè defensava el diàleg; ho recordo molt bé perquè jo era un jove regidor del districte barceloní de les Corts, i aquell dia vaig anar a casa seva; i si ho recordo és perquè ell havia estudiat i estimat l’impacte de la indústria en la transformació dels nostres territoris”, ha assenyalat durant un fragment del seu parlament. 

Pilar Llop entrega la cartera de Justícia a Félix Bolaños / Foto: EFE

Félix Bolaños es converteix en superministre

Una de les entregues de cartera més importants d'aquest dimarts era la de Félix Bolaños. Un cop Pilar Llop li ha fet entrega de totes les responsabilitats del Ministeri de Justícia, la mà dreta de Pedro Sánchez s'ha convertit en un superministre. A banda de Justícia, el socialista es manté al capdavant dels departaments de Presidència i de Relacions amb les Corts. És a dir, serà el màxim responsable de la bona relació de la Moncloa amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, i que la llei d'amnistia arribi a bon port.

Segons ha dit aquest dimarts, Bolaños assumeix la cartera de Justícia amb la voluntat de "buscar la convivència democràtica en els territoris on va haver-hi una fractura més gran". "Tenim una oportunitat" per a "reforçar els llaços", ha asseverat; i és per això que s'ha compromès a fer-ho amb "respecte de la separació de poders, l'imperi de la llei i la Constitució". En la seva intervenció, Llop ha situat com a "clau" la renovació del CGPJ "després de gairebé triplicar el seu mandat". Bolaños també ho ha refermat: "No hi ha equidistància possible entre complir la Constitució i no complir-la".

La cartera de Cultura, de català a català

La cartera de Cultura ha passat aquest cop d'un català a un altre català. L'exlíder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha deixat aquest dimarts de ser el màxim responsable d'aquest Ministeri, i li ha passat el testimoni a Ernest Urtasun, que pertany a la quota de Sumar en aquest executiu. El nou ministre ha promès que vetllarà pels "drets culturals" i defensarà "sense treva" els valors com el dret "a la lliure expressió".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!