La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que s'ha detectat, per ara, un únic cas de trombosi a Espanya després d'haver subministrat la vacuna d'AstraZeneca a més de 900.000 persones. Ho ha dit en una roda de premsa aquest dilluns després que s'hagi reunit el Consell Interterritorial de Sanitat per suspendre cautelarment el subministrament de la vacuna britànica.
La suspensió, que se suma a la que han fet països com Alemanya, França i Itàlia, tindrà una durada aproximada de 15 dies, el període de temps que s'ha donat l'Agència Europea del Medicament per analitzar els elements trombòtics que han alarmat una bona part de les agències mèdiques dels països europeus.
La ministra de Sanitat ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la societat espanyola després d'haver suspès cautelarment el procés de vacunació d'AstraZeneca. "El sistema de farmacovigilància funciona", ha apuntat i ha recordat que la resta de processos de vacunació amb les altres vacunes disponibles a l'Estat continuen plenament operatius.
Casos de trombosi poc freqüents
La directora de l'Agència Espanyola dels Medicaments, María Jesús Lamas, ha concretat que els casos de trombosi que s'han detectat arran de vacunar amb AstraZeneca són poc habituals, de tipus venosa cerebral. Tot i que ha assegurat que l'Agència espanyola ha estat seguint de prop els casos, no ha estat fins aquest cap de setmana que el "balanç del benefici-risc" ha canviat per l'aparició del cas espanyol i els casos a països com Noruega i Alemanya. Lamas ha insistit que la suspensió és cautelar i que està basada en el "principi de prudència" i ha afegit que no es pot descartar que siguin conseqüències de la mateixa Covid.
Preguntada sobre què es farà amb les persones que ja s'han vacunat o que han rebut una de les dosis d'aquesta vacuna, Darias no ho ha explicat i ha demanat esperar a tenir la valoració de l'Agència Europea del Medicament.
Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comentat que l'evolució de la pandèmia s'ha estabilitzat en tot el territori, destacant que la incidència s'ha situat en 128 per cada 100.000 persones. També ha celebrat que l'ocupació hospitalària es mantingui estabilitzada i ha informat que "es continua observant el descens progressiu" de les UCI, tot i que aquesta última xifra continua sent alta, ha matisat.
Els pronunciaments de l'EMA i l'OMS
Actualment, l'Agència Europea del Medicament (EMA) està estudiant els episodis trombòtics notificats, que de moment són una trentena de casos. Ara bé, l'EMA ha assenyalat que, de moment, no hi ha cap indici que evidenciï que la vacunació hagi causat aquestes afeccions, "que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".
De la mateixa manera, divendres passat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar que "no hi ha raó per no usar" la vacuna d'AstraZeneca. "Hi ha persones que moren cada dia, per la qual cosa és normal que hi hagi persones que han estat immunitzades i moren. Els informes disponibles fins ara no estableixen una relació directa amb els trombes, ja que aquest percentatge s'ha observat també entre la població general", va dir.