Carolina Darias es va incorporar al govern espanyol fa poc més d'un any com a ministra de Política Territorial per substituir Meritxell Batet, que havia passat a ser la presidenta del Congrés. Nascuda a Las Palmas de Gran Canària el 1965, la nova ministra de Sanitat, sempre discreta, no ha protagonitzat cap estirabot el seu any com a titular de Política Territorial i Funció Pública, però tampoc no ha vist despuntar les seves iniciatives ni la seva presència mediàtica.
Ara, per obligació, tindrà molta més visibilitat mediàtica en assumir la titularitat de Sanitat, una cartera en la qual no entra sense cap experiència, ja que porta juntament amb el president Sánchez i Salvador Illa immersa en la gestió de la crisi sanitària tots aquests mesos i en l'anomenada cogovernança amb les comunitats autònomes.
Caràcter dialogant
Una de les qualitats que els qui la coneixen destaquen és la seva amabilitat, de fet, fins i tot l'oposició va reconèixer el seu caràcter dialogant en la seva etapa com a presidenta del Parlament canari, entre 2015 i 2019. Aquest anava a ser el seu fermall d'or en la política, ja que el 2019 va decidir fer un pas enrere i no presentar-se de nou a les eleccions autonòmiques.
Ara bé, el pas enrere va servir per donar-ne dos cap endavant quan el president Ángel Víctor Torres la va nomenar consellera d'Economia, una ocupació des de la qual va saltar al Govern d'Espanya sis mesos més tard. Ha passat poc més d'un any des de llavors i de nou Darias canvia d'ocupació, aquesta vegada amb la missió de gestionar la tercera ona de la pandèmia, amb les dades de contagis desbocades, els hospitals sobrecarregats i per culminar el pla de vacunació, que avança, però amb dificultats.
20 anys de militància
Coneguda pel seu perfil tècnic, Darias sumeixi 20 anys de militància socialista, la qual cosa garanteix al president Pedro Sánchez que Sanitat seguirà pilotada per una persona de partit després de la tornada a Catalunya del secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, per ser el candidat socialista a les eleccions del pròxim 14 de febrer.
Encara que res no és comparable a la crisi del coronavirus, en l'haver de Darias figura que va bregar amb un dels moments més durs que es recorden a les Canàries: l'arribada de cayucos i pasteres a les costes de les illes entre els anys 2006 i 2008.
Quan el 2006 van arribar a l'arxipèlag al voltant de 32.000 persones procedents de l'Àfrica -9.000 més que en 2020-, l'ara titular de Sanitat, que en aquell moment era subdelegat del Govern a Las Palmas, va establir de la mà de José Segura, el delegat del Govern, el model de gestió migratòria que actualment es replica. Aquell episodi li va valer després per ser ascendida el 2008 a delegada del Govern, encara que entre una tasca i una altra, Darias va ser diputada en el Parlament canari i portaveu precisament de la comissió de Sanitat.
Llicenciada en Dret per la Universitat de La Laguna (Tenerife) i funcionària de carrera dins de l'Administració Pública de les Canàries des de 1989. A més, va ser la primera dona en presidir el Parlament de les Canàries i també és la primera ministra canària.
Partidària de buscar l'|entesa "fins a l'extenuació", li correspon ara fer valer el seu tarannà en un moment en què l'oposició fueteja l'Executiu de Sánchez per la gestió de la crisi sanitària.
Entre crítiques al seu antecessor per haver "utilitzat" la pandèmia com un "aparador" electoral, Carolina Darias rep ara l'encàrrec de pilotar el ministeri més difícil, la patata calenta que no només el Govern, també tota la societat espanyola, estan desitjant que es refredi.