El 70% de la població adulta espanyola estarà vacunada abans que acabi l’estiu. Aquesta era la promesa inicial del govern espanyol, i ho continua sent amb Carolina Darias com a nova ministra de Sanitat. Malgrat els problemes logístics i els retards en l’arribada de les dosis, la dirigent socialista no ha modificat el seu horitzó. A partir de dilluns començaran a arribar les vacunes pendents de Pfizer i es reprendrà el ritme de vacunació que hi havia fins ara. Ha evitat qualsevol mena d’autocrítica, com ja feia el seu predecessor, Salvador Illa, ara candidat del PSC a les eleccions catalanes del 14 de febrer.

Darias ha comparegut avui a la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, després que el mateix Illa defugís aquesta compareixença. I ho ha fet sense sortir gaire o gens del guió del seu predecessor. Si bé ha avisat que “queden setmanes dures”, ha defensat que en algunes comunitats autònomes ja s’està “començant a doblegar la corba de la tercera onada”. I ha subratllat el paper clau de la vacunació: segons els estudis preliminars dels quals disposa el ministeri, s’està reduint el contagi entre majors de 65 anys a les residències, per on ha començat la immunització.

Les entregues pendents

La ministra de Sanitat ha tret ferro als retards en l’arribada de les vacunes. De fet, Darias ha anunciat que dilluns rebran de Pfizer tant les vacunes pendents com les previstes per a la setmana que ve. Ha assegurat que aquesta companyia farmacèutica s’ha compromès a “compensar les entregues” al més aviat possible. Per altra banda, ha explicat, el diumenge també arribaran 52.000 dosis de la vacuna de Moderna. Ha confiat que l’Agència Europea del Medicament aprovi aviat l’autorització d’AstraZeneca i així poder disposar d’una tercera vacuna. Ha expressat “tot el suport” a la Comissió Europea en la seva pugna amb la companyia.

Així, la màxima responsable sanitària s’ha reafirmat en tots els seus objectius pel que fa a la campanya de vacunació. “Estem en el bon camí”, ha sostingut la ministra, per complir la seva promesa: haver vacunat fins al 70% de la població adulta espanyola abans que acabi l’estiu. També l’objectiu d’haver immunitzat, abans que acabi el mes de març, el 80% de les persones majors de 80 anys i el 80% del personal sanitari.

En la seva intervenció ha defensat els beneficis de la campanya de vacunació. Sense anar més lluny, ha explicat que, segons els primers estudis que han realitzat, s’ha detectat una reducció dels contagis de coronavirus entre les persones més grans de 65 anys que viuen en residències. “Les vacunes comencen a protegir aquestes persones”, ha insistit Carolina Darias. Aquest, ha afegit, és un “indicador esperançador”.