Ara fa un any de la primera declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus. La passada tardor, Pedro Sánchez va decidir tornar a declarar-lo, aquest cop per un termini llarg de sis mesos. Però ho va fer amb la promesa d'aixecar-lo abans del termini màxim del 9 de maig si es donaven les circumstàncies sanitàries. Les coses han canviat radicalment. Avui ha estat la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, qui no ha descartat el contrari: allargar-lo més enllà d'aquesta data. El mig any del nou període d'excepció va provocar el malestar dels grups parlamentaris, que van aprovar-lo amb la promesa d'un cert control parlamentari.
Així, en una entrevista aquest divendres al matí a RNE, la màxima responsable sanitària de l'Estat ha obert la porta a aquesta possibilitat. "Ho hem de veure. Ara en el que estem és en continuar abaixant la incidència acumulada, hem de seguir abaixant-la, l'objectiu és arribar a 50 casos per 100.000 habitants", ha defensat Carolina Darias. Ha subratllat, però, que ara el que cal és mantenir el "comportament exemplar de la ciutadania", que és el que permet contrarestar la pandèmia.
Per altra banda, davant dels casos de trombosi detectats en diversos països, que han portat a aturar-hi la vacunació amb AstraZeneca, la ministra de Sanitat ha defensat que aquesta dosi és "segura" i que actuaran "amb prudència", seguint les indicacions de l'Agència Europea del Medicament. La dirigent socialista ha insistit que no s'ha demostrat una "relació causal".
Preguntada sobre si es faria un seguiment de les persones que han rebut aquesta vacuna, la ministra ha explicat que tant el Ministeri com l'agència europea fan un seguiment de farmacovigilància permanent que fa innecessari posar en marxa un procés concret per aquest cas.
Promesa de Sánchez
El nou estat d'alarma va introduir noves figures, com la del toc de queda nocturn. Quan el passat 26 d'octubre Pedro Sánchez va comparéixer per anunciar la seva declaració, va prometre que si se superava abans la situació greu, aquest estat d'alarma s'acabaria "immediatament". “És una eina constitucional per a situacions extremes, i la situació que vivim és extrema”, va defensar el president del govern espanyol, que va subratllar que és plenament respectuós amb les competències autonòmiques. Va reiterar que “no té intenció d’estar-hi ni un dia més ni un dia menys”.