Continua la incògnita. Després de setmanes de crisi interna, l'últim element que ha estat objecte de debat a ERC entre els partidaris de la renovació dels lideratges amb Marta Rovira al capdavant i Oriol Junqueras i el seu equip ha estat la data del congrés nacional extraordinari que es va fixar a mitjans de maig per al 30 de novembre. Després que es descartés una repetició electoral amb la investidura de Salvador Illa, veus de l'entorn de Junqueras van demanar d'avançar aquesta data per un possible xoc amb els estatuts. Aquest dimecres una reunió entre la direcció del partit, que lidera Marta Rovira des de la dimissió de Junqueras i membres de la candidatura de l'expresident, per tractar aquest hipotètic avançament del Congrés, s'ha acordat que s'esperarà la resposta de la Comissió de Garanties "per aconseguir que el procés congressual no plantegi cap dubte jurídic i garantir que la data en què se celebri respecti els drets de tots els militants", segons fonts del partit. 

S'han demanat dos informes a la Comissió de Garanties. Per un costat, quatre militants, entre els quals l'exconseller d'Exteriors Bernat Solé que acompanyarà l'expresident en la posada de llarg de la seva candidatura el 21 de setembre a Olesa de Montserrat, van registrar una petició per comprovar si la data escollida incomplia els estatuts d'Esquerra. La mateixa direcció ha demanat també un informe jurídic per saber si és possible avançar el congrés del partit, tot i que lamentaven que aquest debat s'hagués plantejat a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, on els retrets entre els dos sectors són constants, abans de tractar la situació aquest dimecres, quan ja estava prevista la reunió. Ara, s'esperarà a la resposta de la Comissió. 

Petició de cent consellers nacionals

Paral·lelament a aquestes peticions d'informes, un centenar de consellers nacionals del partit, que representen un terç dels membres d'aquest organisme, han signat una petició per avançar el congrés. La intenció és obligar així a l'Executiva del partit, formada majoritàriament per partidaris de la renovació dels lideratges i de les tesis de Rovira, a debatre l'avançament del Congrés. 

Data fixada després de la patacada electoral 

La data del congrés es va fixar en una executiva llarga i tensa el 15 de maig, tres dies després de la gran patacada electoral d'Esquerra en les eleccions al Parlament de Catalunya i quan Pere Aragonès ja havia anunciat la seva dimissió. Junqueras, en canvi, havia publicat una carta que va generar polseguera, assegurant que ell tenia forces per continuar al capdavant del partit. Després d'hores reunits, a banda de la data, també es va anunciar que Junqueras dimitiria després de les europees del 9-J i Rovira va deixar clar que ella no es presentaria per revalidar el càrrec. La data escollida, mig any més tard, es va triar per evitar fer-la coincidir amb un procés electoral en cas de repetició, que ha quedat descartat, però també donava espai al sector de Rovira per trobar un candidat a la presidència del partit, per fer front a Junqueras. De moment, aquest nom encara no s'ha fet públic, mentre l'expresident continua amb la seva gira arreu de Catalunya per escoltar la militància i ja ha anunciat la data en què presentarà públicament el seu projecte. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!