No hi ha canvis. La direcció d'ERC ha decidit mantenir la data del congrés nacional extraordinari i aquest se celebrarà el pròxim 30 de novembre, tal com es va decidir en una reunió el passat 15 de maig, amb el debat encès després dels mals resultats en les eleccions al Parlament. "L’Executiva ha considerat que no hi ha motius d’oportunitat política per un avançament, que només podria ser de tres setmanes, per tal de complir amb els terminis de la convocatòria i, per tant, ha optat per ratificar el 30-N com a data del Congrés", ha anunciat el partit en un comunicat després de la reunió de la direcció d'aquest dilluns. Hores abans, un informe de la Comissió de Garanties d'Esquerra ja avalava la data del 30 de novembre. D'ençà de la investidura de Salvador Illa amb els vots dels republicans, l'entorn d'Oriol Junqueras, que optarà a recuperar la presidència, havia plantejat la necessitat d'avançar el congrés, perquè quedava descartada una repetició electoral. Fins a un centenar dels consellers nacionals del partit, que representaven una tercera part d'aquest organisme, van demanar també avançar el congrés i celebrar-lo a finals d'octubre. 

En el mateix comunicat, la direcció encapçalada ara per Marta Rovira, que no es presentarà per revalidar el seu càrrec com a secretària general i que demana també una renovació de lideratges, es basa en l'informe de la Comissió de Garanties: "La direcció ho ha acordat després que la Comissió de Garanties consideri "plenament vigents i vàlids" els acords del juny i, per tant, es garanteix la seguretat jurídica del procés. Així es desprèn de l'informe que garanties ha emès en resposta a les diferents peticions sobre la idoneïtat del calendari previst". La direcció havia demanat un informe per comprovar si es podia avançar o no el congrés, mentre que el sector de Junqueras havia fet el mateix per preguntar si la data, més de cinc mesos després de la dimissió del de Sant Vicenç dels Horts, suposava un xoc amb els estatuts de la formació. 

Dues candidatures, com a mínim, i dues visions sobre la data

La setmana passada es va produir una reunió entre la candidatura de Junqueras i la direcció d'ERC per intentar trobar una solució, però aquesta es va acabar amb la qüestió sense resoldre. En els últims dies d'agost, les dues candidatures que es disputaran el lideratge del partit (tot i que presumiblement no seran les úniques, ja que també s'ha de comptar amb el Col·lectiu 1 d'octubre) van prémer l'accelerador. Militància Decidim, la de Junqueras, va anunciar la seva posada de llarg per finals de setembre, concretament el dia 21, a Olesa de Montserrat. Nova Esquerra Nacional, que fa de la renovació dels lideratges la seva bandera, va respondre convocat els militants per a la presentació de la seva proposta l'endemà. Durant la presentació, els seus portaveus (Teresa Jordà, Alba Camps, Marc Aloy i Xavier Godàs) van deixar clar que ells estaven en contra d'avançar el congrés, però que no tenien por si això acabava passant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!