Subratllant l'oposició del Govern espanyol al referèndum, així com que Catalunya ha tirat pel dret al marge de l'Estat, la premsa internacional no ha trigat gens a fer-se ressò -i reaccionar- a l'anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la data i la pregunta que els catalans votaran, finalment, el proper 1 d'octubre.
El punt de mira dels mitjans de tot el món estava pendent dels resultats electorals del Regne Unit, però, tan bon punt ha sortit Puigdemont acompanyat dels membres del Govern i del Parlament a desfer la incògnita, els digitals internacionals ho han publicat ràpidament.
Amargament polèmic
Sota el títol "Catalunya crida al referèndum per la independència a l'octubre", The Guardian subratlla que el govern de Mariano Rajoy ja ha avisat que farà tot el possible per evitar que es porti a terme. Definint el referèndum com a "amargament polèmic", el diari britànic assegura que això provocarà un altre "enfrontament" polític i judicial amb Madrid.
Aquest mitjà també es fa ressò de la consulta celebrada el 9-N del 2014, en què un 80% dels catalans van dir sí a la independència; però recorda que aquesta vegada és diferent perquè serà vinculant. I això pot comportar pitjors conseqüències que la consulta de fa tres anys, que ja va deixar inhabilitats alguns membres del Govern de llavors que hi van estar implicats, com l'expresident Artur Mas o l'exvicepresidenta Joana Ortega.
Una de les possibilitats que contemplen, com el Govern espanyol, és que s'apliqui l'article 155 de la Constitució amb el qual es podria evitar que la ciutadania votés i, fins i tot, agafar el control dels Mossos d'Esquadra.
Bloqueig de Madrid
Per la seva banda, The New York Times explica la notícia centrant-se en la data del referèndum, però també explicant els reptes que hi haurà per poder-lo fer possible. Subratlla el bloqueig del govern espanyol, recorda la sentència contra Artur Mas pel 9-N i remarca el repte que hi hagi una participació suficient. El corresponsal del diari a Madrid, Raphael Minder, també destaca el fet que la pregunta es refereixi al terme "en forma de república", quan Espanya és una monarquia.
El diari Financial Times veu l'anunci del referèndum com la preparació de "l'escenari per a un enfrontament legal i polític ferotge amb Espanya". El corresponsal del diari a Madrid, Tobias Buck, fa un anàlisi de la posició del govern espanyol contra el referèndum, tant pel que fa a les paraules com en els fets que pot emprendre, i preveu una batalla legal contra el marc jurídic que el Govern pugui fer per preparar el referèndum. Per contra, assegura que els independentistes esperen una "reacció de mà dura de Madrid" que podria traduir-se en una "victòria política" i obligaria als actors europeus a pronunciar-se.
Desafiaments sobiranistes
Més suau i menys interpretatiu ha estat el The Washington Post, que s'agafa a la nota de l'agència Associated Press per fer un repàs pels "desafiaments sobiranistes" anteriors i explicar, així, que després d'una "llarga" campanya per la independència, ara, finalment, s'ha establert una data i una pregunta per celebrar un referèndum vinculant. Una explicació semblant a la de Reuters.
Reuters augura que és possible que aquest anunci comporti més problemes legals, que acabarien derivant en unes eleccions autonòmiques a Catalunya. L'agència explica que els catalans, "a l'igual que les altres 16 regions d'Espanya", ja té "poder" per gestionar l'educació i la sanitat.
En aquesta mateixa línia, Politico, que titlla els catalans de "ciutadans del nord-est d'Espanya", posa damunt la taula que el president espanyol farà el que sigui per impedir la votació, tot i que, recorda, els independentistes catalans tenen la majoria dels seients al Parlament.
L'agència Sputnik ho té clar. Catalunya celebrarà el referèndum i serà l'1 d'octubre. Així ho assegura recolzant-se d'una fotografia amb una senyera gegant després de repassar els esdeveniments que han tingut lloc en els darrers anys, com el 9-N o la inclusió del referèndum als pressupostos.
Euronews, com molts altres, alerta d'un nou enfrontament amb l'Estat i resta importància al suport actual dels catalans a la independència assegurant que n'ha perdut. A més, aprofita per fer pronòstics sobre què passarà a partir d'ara posant en relleu que, segons algunes fonts, això podria culminar en unes eleccions autonòmiques a Catalunya.
També ha parlat de la qüestió el diari sard L'Unione Sarda, que subratlla que no és la primera vegada que Barcelona -enlloc de Catalunya- es vol "divorciar" d'Espanya.
La revista belga amb seu a Brussel·les Vocal Europe ha obert una enquesta a través de Twitter per saber quina és l'opinió dels seus lectors sobre la independència de Catalunya. La pregunta és directa: "Vols que Catalunya esdevingui un estat independent l'1 d'octubre?".
Última hora
A França, fins i tot, molts mitjans han tirat aquesta informació com a una última hora, és a dir, amb urgència. És el cas de l'agència France-Presse, que no ha esperat ni a escriure l'article per publicar-ho a Twitter.
La versió en francès d'Euronews ha fet una cosa similar.
Libération es fa ressò de la informació publicada per AFP. "Tot i la prohibició, un nou referèndum sobre la independència de Catalunya?", titula el mitjà. A la notícia, on també han inclòs el vídeo de l'anunci de Puigdemont, expliquen l'oposició del Govern espanyol al referèndum, davant la voluntat de votar d'un 73,6% dels catalans.
Le Monde assegura que això és un pas més per la independència de Catalunya, mentre el Govern espanyol prova de no donar "nova munició als separatistes". Per acabar amb el conflicte, proposa que els de Rajoy optin o bé per una reforma de la Constitució, o bé per aplicar l'article 155 per agafar les regnes de Catalunya.
La diferència amb el 9-N és que ara l'executiu estatal està llest per "bloquejar" el referèndum per tots els mitjans, assegura, al mateix temps que recorda que tot i els diferents cops de porta de la justícia al Govern, aquest mostra la seva "determinació" de no retirar-se.
Volta al món
Portugal també s'ha fet ressò de la notícia. L'Expresso, però, no hi ha aprofundit gaire i només ha destacat la data i pregunta del referèndum.
El diari libanès The Daily Star ja és un habitual explicans qüestions relacionades amb el procés i aquesta vegada no ha estat diferent. Fent un símil amb el referèndum d'Escòcia, el rotatiu libanès recorda que allà va guanyar el 'no', però no es mulla provant d'augurar què passarà a Catalunya.