El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha replicat aquest matí els grups parlamentaris que l'interpel·laven a la comissió d'Afers Institucionals, arran de la seva implicació en una conspiració amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández, per fabricar casos de corrupció contra CDC i ERC. "Que tiri la primera pedra qui estigui lliure del pecat de conspirar", ha assegurat, amb un to amenaçant i desafiant que ha mantingut durant tota la seva intervenció.
La d’aquest dijous ha estat una duríssima compareixença, en què Alfonso ha qualificat de "judici sumaríssim" l'escrutini parlamentari al qual s'està sotmetent, malgrat assegurar que s’esperava unes intervencions “més canines”. El dirigent de l’òrgan contra la corrupció ha intentat en tot moment girar la truita. Definint-se com una persona "honesta", "digna i noble", víctima d'un atac contra els seus drets fonamentals, en referència a unes gravacions que considera "il·lícites", ha insinuat males pràctiques també per part de les forces polítiques catalanes. "No haig d'estirar la manta de res", ha afirmat més tard, tot i apuntar que -"sempre he respost a totes i cadascuna de les trucades"- i ha dit que té "registre" de totes les reunions que ha celebrat amb polítics.
Entre d'altres, s'ha mostrat visiblement molest per les crítiques de Ciutadans. Inés Arrimadas li ha preguntat si segueix sent idoni pel càrrec, i De Alfonso ha deixat anar que Albert Rivera li va dir "que no em preocupés, que no tindríem problemes, que em donarien suport en tot, encara que havíem tingut discussions aquí, però que jo havia d'entendre que també els havia de donar alguna cosa".
“Si em coneguessin mai s’haurien permès dir les barbaritats que estan dient. Alguns sota la covardia han llançat injúries”, ha reblat. En aquest sentit ha deixat anar una tesi: “S’uneixen en l’odi per les eleccions”, perquè “estan intentant treure’n profit”. Segons ell “sense haver-me escoltat decideixen apartar un incomodíssim director de l'OAC i evitar que es segueixi posant en ordre la corrupció”. Per això, “hauran d’explicar si el que es recull en programes sobre corrupció es compleix o no”.
No és causa ni de cessament, ni negligència greu i notòria “que l’oficina mantingui reunions als més alts nivells”, ha explicat, en referència als punts del reglament de l’òrgan que els parlamentaris assenyalen com a motiu per fer-lo fora. Sobre el seu to a les converses enregistrades ha defensat que “en les reunions de feina privades confio en els interlocutors”, per generar “empatia i complicitat”, si bé és per l'única cosa que ha demanat perdó, i ha assegurat que si segueix al càrrec ho canviarà. A més, ha asseverat que ha fet ús "dels mateixos termes i tons en nobroses reunions amb tants d'altres dirigents".
Les gravacions
Malgrat el contingut de les gravacions, el debat, segons De Alfonso, s’hauria d’haver centrat en la filtració. “No desconfio del ministre, però aquest director ni ha gravat ni ho sabia”, ha reblat, alhora que ha apuntat que “hauríem de pensar que som subnormals profunds”. El responsable, per ell, no sortirà mai a la llum, si no hi troba "una motivació econòmica".
Ell no és de gravar converses, el que "acostuma a fer" és fer un resum de les trobades en fitxes, ha indicat. "Això no vol dir que estic amenaçant", ha matisat segons després, mentre afirmava que "no ho posaré a disposició de ningú".
En qualsevol cas, ha reiterat que no estava cometent cap il·legalitat o anant més enllà en les seves funcions, i ha emplaçat els diputats que si volen saber tota la seva agenda “és tan senzill com canviar la llei”. Però el que diu que no permetrà és que “m’utilitzin com a cap de turc en un moment electoral, perquè canta”. “No tinc odis dins de mi, però aquest combat beneficia uns quants i perjudica tota la societat”, ha advertit.
"No hi ha ni un sol precepte que aquest director s'hagi saltat per sobre. No hi ha ni una sola causa pel cessament. Tot i que vosaltres ho tracteu de negligència, hi ha excés de diligència", ha reiterat en la seva línia, apujant el to. "No som un òrgan de la Generalitat, som un òrgan vinculat de forma funcional al Parlament, al qual retem comptes", i és en aquest sentit que ha advertit que si finalment es procedeix a apartar-lo seran els tribunals a "dictaminar" si tenien motius per fer-ho.
Suport de l’equip
“Ahir hauria dimitit”, ha revelat De Alfonso. Va reunir tot el seu equip, que conformen sis persones, per veure què en pensaven. Ell assegura que no hi va ser present i que no va voler escoltar què es deia. Quan van sortir li van dir que “et donem suport de forma unànime”. I això, ha assenyalat que li va donar forces per continuar.
Són dies de mal tràngol. Segons ha explicat, ahir van entrar a casa seva, i "l’alarma que tots els dies es connecta estava desconnectada”, coincidint amb l'aparició de l'escàndol. Ha afegit que ha fet neteja de micròfons del seu domicili i del seu vehicle, així com canviar tres cops de mòbil i dos de mòdem en un any.