La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat com a testimoni per al pròxim 14 de febrer al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i ha ordenat una sèrie de diligències per esbrinar "qui va ordenar i com es va gestar l'actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum que va tenir lloc el passat 1 d'octubre de 2017".
De los Cobos era el màxim responsable del dispositiu de l'1-O després que el Ministeri d'Interior agafés les competències en seguretat per impedir el referèndum. Havia de vetllar perquè es complissin les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i és qui ha rebut les crítiques dels Mossos per dissoldre les reunions operatives de control de l'1 d'octubre sense ni tan sols avisar els homes de Trapero. Un extrem que els mateixos Mossos ja han exposat a la mateixa Audiència Nacional.
El Tribunal Suprem també ha citat De los Cobos com a testimoni en el cas en què s'investiga en paral·lel el govern de la Generalitat i els membres de la Mesa del Parlament. De los Cobos declararà l'1 de febrer. I 14 dies més tard, ho tornarà a fer davant l'Audiència Nacional.
En una interlocutòria, la titular del jutjat central d'instrucció número 3, Carmen Lamela, accepta la pràctica d'una sèrie de diligències proposades pels investigats en aquest procediment Josep Lluís Trapero, major dels Mossos, i la intendent Teresa Laplana, i en rebutja d'altres per considerar-les "innecessàries en aquest moment".
Entre les diligències que s'acorden hi ha lliurar l'ofici als Mossos d'Esquadra per tal que remeti el Pla Operatiu, denominat dispositiu AGORA, l'acta de creació de la comissió TIC per a la seguretat i protecció dels membres del govern, autoritats de altres institucions i altres personalitats i informe sobre si la comissió TIC va rebre, al setembre i octubre de 2017, cap encàrrec d'aplicar les mesures de seguretat abans esmentades a determinades persones, amb indicació del nom i càrrec d'aquestes, de quines van ser incloses en el dispositiu AGORA i quines no.
A més, sol·licita a la Fiscalia Superior de Catalunya i fiscalies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona que remetin una còpia de tots els informes i escrits presentats pels Mossos en compliment de les diferents instruccions dictades per la Fiscalia Superior de Catalunya relacionades amb el referèndum suspès.
També sol·licita a la divisió d'afers interns de la Direcció General de la Policia un informe sobre l'existència d'informació reservada a l'efecte d'investigar actuacions concretes i individuals d'alguns membres del Cos de Mossos d'Esquadra, data d'incoació, incorporació de vídeos a aquesta, diligències d'investigació practicades i estat de tramitació d'aquesta, informació que s'ha de completar, diu la sentència, en relació amb el nombre d'expedients finalment oberts i resolucions que hagin recaigut.
I a més, requereix la Prefectura de la Policia que aporti una còpia de la instrucció 16/2013, de 5 de setembre, sobre la utilització d'armes i instruments d'ús policial, així com la instrucció 11/2014, de 30 d'abril, de modificació de l'anterior.