El relator independent de l’ONU i expert en dret internacional en exercici a Suïssa, Alfred de Zayas, ha considerat aquest diumenge que “hi ha una conspiració de silenci contra Catalunya per part de la UE i l’ONU”.

De Zayas (l’Havana, 1947), creu que amb el cas català ha quedat palès “que els estats apliquen el dret internacional de manera selectiva, a la carta”. Així, considera una “incoherència espectacular” que la UE demani a Espanya que reconegui la independència de Kosovo mentre “nega” que els catalans puguin aspirar a la seva sobirania.

En una entrevista a El Món, l’expert també ha lamentat que la UE i l’ONU “callin” davant l’empresonament de Junqueras, Forn i els Jordis, que creu que són “presos polítics” perquè “se’ls acusa de defensar un dret polític sense haver comès cap acció violenta ni haver sabotejat res”.

En aquest sentit, Zayas recomana als presos d’adreçar-se per escrit al grup de treball de detenció arbitrària de l’ONU, alhora que “es facin arribar aquests casos al comitè de drets humans” de la organització.