L'actual govern del PSC a Terrassa es presenta a la reelecció sabent que ve d'un mandat on va perdre la majoria absoluta. A la capital del Vallès Occidental, juntament amb Sabadell, predominen les esquerres: socialistes, comuns i Esquerra. Escolta el test confidencial de tots tres!

Mobilitat

Passen els anys i Terrassa no aconsegueix assolir un dels objectius de mutu acord marcat per tots els seus candidats: que el municipi estigui dins la zona 2 i no hagin de pagar les tres que ara costa un bitllet de Rodalies. L'actual alcalde i candidat pel PSC, Alfredo Vega, demana una entesa conjunta amb totes les forces municipals per pressionar i fins i tot es planteja aplicar el lema del "no vull pagar", fent-se'l seu. Des de Terrassa en Comú, Xavier Matilla creu que l'alcalde va tard i el candidat d'Esquerra, Isaac Albert, es mostra pessimista i assumeix que la T2 no serà una realitat a curt termini.

Habitatge

Un altre dels grans reptes per a aquest proper mandat serà l'habitatge. L'any passat, Terrassa va superar Badalona com a tercera ciutat de Catalunya. Després de Barcelona i l'Hospitalet, aquest municipi és el més poblat amb 216.428 habitants i amb una densitat que duplica la mitjana de la comarca (3.114 habitants per km2 a Terrassa, 1.574 al Vallès Occidental). Les xifres combinades amb una crisi urbanística i econòmica que no s'atura és un còctel explosiu i el maldecap principal de molts terrassencs i terrassenques. Des d'Esquerra són els més crítics sobre la manca de planejament urbanístic i l'adequació que ha de fer el municipi a la nova realitat dels últims temps.

Civisme

Sovint, les polítiques cíviques d'un municipi topen amb l'oci, sobretot nocturn. Dins aquest espai hi trobem molts aspectes: el soroll, la brutícia, les conductes poc respectuoses amb els veïns que puntualment es poden donar... Això ha desembocat que moltes ciutats de l'àrea metropolitana es converteixin en autèntiques ciutats dormitori. És el cas també de Terrassa? El candidat d'Esquerra, Isaac Albert, és molt crític amb aquesta situació actual i ho relaciona a la creació del Parc Vallès que va traslladar tota l'activitat als afores del centre. Quines són les propostes dels principals candidats que permetin tenir a tothom content?

Serveis públics

Eco-equip és una societat anònima municipal que gestiona els residus i la deixalleria de Terrassa i que ha estat en l'ull de l'huracà per les principals forces de l'oposició. De fet, en un ple es va arribar a reprovar la gestió del govern pel servei de neteja. La percepció de molts d'ells és que Terrassa està bruta. El Pla de residus no s'actualitza des de fa tres anys i és la queixa majoritària en la gestió dels serveis públics de la ciutat. El candidat de Terrassa en Comú, Xavier Matilla, va més enllà i també denuncia la manca de transparència i objectius de l'empresa que ho gestiona.
 

Medi ambient

La neteja i la mobilitat van lligades a la cura del medi ambient. En els darrers temps, el govern socialista liderat per Alfredo Vega ha ressaltat algunes de les iniciatives que han tirat endavant des del consistori: el projecte de Smart Building o ciutat intel·ligent que aporta dades útils per disminuir la pol·lució, la instal·lació de plaques fotovoltaiques en substitució de l'enllumenat públic o una flota d'autobusos amb deu vehicles híbrids. Aquestes polítiques contrasten amb d'altres que encara falten. Els mateixos socialistes fan autocrítica d'allò que encara no s'ha pogut resoldre.
 

Seguretat

La disminució dels efectius policials a Terrassa s'ha compensat des de principis d'aquest any amb la creació d'un programa d'Agents per la Convivència que realitza tasques d'informació, sensibilització i promoció d'actituds cíviques. Una iniciativa que s'ha de valorar amb el temps, però que obre el debat sobre si han de tenir capacitat sancionadora i si, realment, supleixen la tasca de la Guàrdia Urbana. Van començar amb sis agents, però depenent de qui governi a Terrassa i dels èxits obtinguts, podria arribar a incrementar-se fins a tenir una flota de 21.

Cultura

El teixit cultural s'ha de crear o tan sols ajudar? És un debat interessant, ja que la cultura és l'expressió més clara de la ciutadania. No obstant, des de l'Ajuntament es poden fer polítiques més actives o passives. El candidat socialista Alfredo Vega ha demanat la creació d'un pla de barris cultural, mentre que els altres dos candidats d'esquerra lamenten la manca de suport que ha donat el govern del PSC a totes les entitats en els darrers quatre anys.
 

L'actual ple està liderat pel PSC amb Alfredo Vega al capdavant, que va substituir l'anterior alcalde Jordi Ballart després de la seva dimissió el 2017 amb l'aplicació del 155. El segueixen Terrassa en Comú, Esquerra, Junts per Terrassa, Ciutadans, CUP i Partit Popular.

Les frases dels candidats

Isaac Albert (ERC): "Els meus fills diuen que a Terrassa no existeix l'oci"

Xavier Matilla (TeC): "L'empresa que gestiona la deixalleria no és transparent"

Isaac Albert (ERC): "La seguretat no pot passar pels agents cívics"

Alfredo Vega: "Hi ha d'haver més justícia social entre cultures"