Segona sessió del debat de política general que va arrencar aquest dimarts amb la intervenció del president de la Generalitat, Salvador Illa. Aquest dimecres s'ha reprès amb les intervencions dels grups i el debat amb Illa. Els grups intervenen seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb el de PSC-Units. Al matí han intervingut Junts, ERC, el PP, Vox i els comuns, i aquesta tarda és el torn de la CUP, el Grup Mixt (AC) i, finalment, els socialistes. Cada grup tindrà un torn de 30 minuts d'intervenció i, després, el president Salvador Illa els respondrà individualment. Tot seguit, el grup tindrà deu minuts per replicar. Encara quedarà una sessió del debat de política general aquest dijous a les 17 h per debatre i votar les propostes de resolució. Des d'ElNacional.cat seguim en directe la sessió al Parlament.
- Junts desafia Illa a fer pinya per plantar cara al PSOE per millorar els recursos de Catalunya
- ERC avisa Illa que sense avenços en finançament la legislatura no tindrà recorregut "ni aquí ni a Madrid"
- Els Comuns insten Salvador Illa a triar si prioritza Rodalies o l'ampliació de l'aeroport
- El PP adverteix que les promeses de Salvador Illa acabaran en una “presa de pèl”
- Garriga agita el fantasma de la immigració per atacar Illa: "Vol una Catalunya sense catalans"
Fins aquí el seguiment del debat de política general d'aquest dimecres. Pots recuperar les intervencions dels diferents grups polítics a la portada d'El Nacional
Carles Puigdemont ha ironitzat amb l'anunci de Salvador Illa sobre habitatge. "Promeses Sense Complir, PSC", ha etzibat aquest dimecres, l'endemà que el president de la Generalitat anunciés en el debat de política general la construcció de 50.000 habitatges públics fins al 2030 i una inversió de 4.400 milions d'euros. En una piulada, el president a l'exili i líder de Junts ha recordat que José Montilla ja va prometre la construcció de 50.000 habitatges protegits el 2007.
🟡 La CUP es rebel·la contra les polítiques d'Illa: "Vol que compartim molles i oblidem el pa sencer"
Les diputades Laia Estrada i Laure Vega han assegurat al president Illa que la seva voluntat de "governar per a tothom" és impossible, i que haurà de triar entre els rics i el poble, i que lluny de buscar receptes noves aplica les "sociovergents de sempre": "Més ciment, més ruletes i més avions".
S'aixeca la segona sessió del debat de política general al Parlament de Catalunya. Encara quedarà una sessió, aquest dijous a les 17 h per debatre i votar les propostes de resolució.
Pren la paraula el president del Parlament, Josep Rull, que aprofita per llegir un article del codi de conducta dels membres del Parlament, en una resposta implícita als reclams d'Orriols sobre els motius pels quals es pot interrompre un diputat. "Els diputats del Parlament han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d’acord amb el principi d’igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra. Aquest capteniment ha d’implicar sempre la utilització d’un llenguatge adequat, i també un sistema de relació fonamentat en la interacció constructiva, cordial i dialogant amb totes les persones i tots els col·lectius sense exclusió", recorda Rull.
Illa agraeix l'"actitud" del grup parlamentari socialista a través de la "cerca d'acords i d'avançar". "Agraeixo el debat que hem tingut, agraeixo el to constructiu crec que hem pogut fer un bon contrast d'idees i de plantejaments. Tant de bo demà siguem capaços de trobar les propostes de resolució i que es transaccioni un full de ruta que sigui bo per a Catalunya", conclou el president Salvador Illa.
Pedret constata els punts d'acord amb ERC i els comuns sobre la qüestió climàtica o social i li demana a Junts que s'obri a formar part de consensos més amplis.
"Les societats més felices són les que estan més cohesionades, en les quals els ciutadans manifesten poder confiar en els poders públics i en el seu veí. Ens oposarem radicalment als discursos d'odi i al senyalament de determinats col·lectius com a culpables dels mals que ens afecten al conjunt de la societat. No ens dividiran ni pels nostres accents, ni pels nostres aspectes ni pels nostres afectes. La qüestió que la nostra identitat està amenaçada per l'arribada de persones que venen de molts indrets a construir el seu projecte de vida aquí és fal·laç. La nostra identitat s'ha construït al llarg de la història amb l'aportació de milers de persones que han vingut a Catalunya a construir la seva llar i enriquir el bagatge comú. Les societats tancades són les que acaben tenint problemes de projectar-se en el futur", afirma Pedret.
"Els serveis públics són el patrimoni de qui han nascut sense heretar-ne cap, i estem determinats a reforçar-lo. El combat contra les desigualtats afavoreix les majories socials i el conjunt de la societat", reivindica Pedret.
Pedret fa una defensa de les polítiques públiques. "Volem un país socialment i territorialment cohesionat. El món rural no és el rerepaís, els barris populars de les nostres zones metropolitanes no són les perifèries, són el país. Volem polítiques públiques que arribin al país sencer. La desigualtat és un dels factors que més corroeix les societats democràtiques i que permet l'avenç de determinades idees extremistes", afirma.
És el torn per a l'últim grup parlamentari, el del PSC. Intervé el portaveu, Ferran Pedret, que comença fent una defensa de la pau en el marc del conflicte al Pròxim Orient. Pedret reconeix que el debat ha estat "interessant" però lamenta l'existència de "fal·làcies de l'home de palla" dirigides contra els socialistes. "Em fascina que se'ns digui que estem a l'extrema esquerra o que la nostra és una aposta pel capitalisme", diu.
Illa recomana a Orriols repassar la Declaració dels Drets Humans. Illa condemna també l'atac a Pilar Rahola i aprofitar per defensar que també ha condemnat els insults a la filla d'Orriols a la televisió. "Sap quina és la diferència, que jo tracto tots els menors, hagin nascut aquí o fora, pel mateix raser", conclou. La representant d'Aliança Catalana renuncia a la contrarèplica.
Orriols condemna l'agressió que va patir la periodista Pilar Rahola en una conferència a la Garriga.
Orriols demana a Illa un exemple en què els catalans hagin "posat en risc la identitat d'un altre país" al qual hagin immigrat. "Si el troba li pago un dinar a Ripoll", li promet.
Respon Orriols. "No soc partidària de deixar morir la gent a la mar, soc partidària que se'l retorni al port d'on ha sortit, no que se l'entri il·legalment a Europa". Pel que fa a l'atenció sanitària a menors, la líder d'AC advoca perquè "se'n responsabilitzin els pares".
"Diu que volem fer retornar Catalunya a l'edat mitjana. En el seu cas, no ha sortit mai de l'edat mitjana, en el millor dels casos ha arribat als anys 30 del segle passat. En matèria econòmica, ni idea. Què vol, tornar a l'autarquia? Què vol, aïllar Catalunya? Vinga home! S'equivoca vinculant seguretat i immigració, perquè la seva incapacitat de resoldre els problemes de seguretat comporta una necessitat de buscar culpables. És partidària de deixar morir les persones, de negar l'atenció sanitària a persones que viuen entre nosaltres? Això no és que no passa ni el llindar que es vulgui tenir per una persona decent", conclou Illa entre aplaudiments de gairebé tota la cambra.
"Al Parlament de Catalunya s'hi ve a treballar. Cap dels seus diputats ha vingut a les compareixences dels 16 consellers del Govern. Estic a favor dels mitjans públics de comunicació, perquè en democràcia són essencials. I sí, són incòmodes, però fan una funció", continua Illa.
És el torn de rèplica d'Illa. "Senyora Orriols, el món no comença amb vostè. No ens ha de venir a donar cap lliçó de democràcia. Ningú l'ha interrompuda. Li dic més, per mi pot parlar el doble perquè veurem que no té res a dir a ningú", llança Illa.
"Catalunya mai no encaixarà dins d'Espanya, té cos i ànima pròpia i un potencial i una riquesa que cap comunitat autònoma podria somiar. No necessitem reformar el finançament ni singularitzar cap model econòmic, necessitem que deixin de robar-nos, que deixin de sotmetre'ns, que deixin d'intentar assimilar-nos. Necessitem un Govern que encapçali l'alliberament, no un Govern que perpetuí l'abús. La Catalunya lliure, rica, plena, segura, occidental i eterna és possible", reivindica Orriols.
"Els governs han fet mans i mànigues per desnacionalitzar Catalunya. El 37% dels habitants no han nascut aquí, però per vostès no n'hi ha prou. Vinga demanar regularitzacions, contractar il·legals amb no sé quins programes especials de la Generalitat. Papers per tothom", critica Orriols.