Aquest divendres 29 de setembre se celebra el tercer dia del debat de política general al Parlament de Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va obrir el debat dilluns, i dimarts van intervenir tots els grups parlamentaris, als quals va replicar el president. En aquesta nova jornada, arriba el moment de presentar i votar les propostes de resolució. Cada grup podrà registrar un màxim de 20 propostes amb tres punts, que per primera vegada es votaran per punts i no per propostes en conjunt. Els grups parlamentaris hauran de defensar les seves propostes i posicionar-se sobre les dels altres en un torn de paraula de 10 minuts. A ElNacional.cat t'expliquem minut a minut quines propostes s'aproven i el posicionament dels grups parlamentaris.
Fins aquí el seguiment en directe de la darrera sessió del debat de política general al Parlament.
El dijous a la tarda, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya recosien una tíbia unitat per buscar collar les negociacions amb els socialistes: si no hi ha avenços en el referèndum, no hi ha investidura. I així ho ha validat la cambra catalana aquest divendres amb els vots a favor dels dos grups independentistes i l’abstenció de la CUP. Concretament, la proposta de resolució ha obtingut 65 vots a favor, 54 en contra, 9 abstencions i sis diputats que no han votat (els de Ciutadans).
Acaba el debat de política general al Parlament.
El Parlament certifica que no hi hagi investidura de Sánchez sense avançar en el referèndum. ERC i Junts aconsegueixen aprovar la seva resolució sobre l’autodeterminació amb l’abstenció de la CUP.
El Parlament castiga Aragonès: constata la "manca de confiança" i "inestabilitat" del Govern. El Parlament aprova les resolucions de PSC, Junts i comuns censuran la feina del Govern.
La portaveu del PP, Lorena Roldán, ha criticat l'acord comú entre ERC i Junts per doblar el preu de la investidura de Sánchez, que passa per explorar les condicions d'un referèndum. "Mai en teniu prou, sou incansables, però no us sortireu amb la vostra", els ha advertit la portaveu, que ha exigit "prioritat i sentit comú" de cara a les votacions de les propostes de resolució d'aquest divendres.
La portaveu de Cs, Anna Grau, ha assegurat que les propostes de resolució d'ERC i Junts són "bombes fètides inconstitucionals". "No hi votarem a favor i demanem que ningú ho faci", ha exigit Grau, que també ha ironitzat dient que "els qui presumeixen de tenir la clau" per condicionar la investidura de Sánchez, el que tenen és "una clau que tanca i obre la porta a la presó".
Els comuns han demanat a l'independentisme que "no resti valor a les victòries". "No ens instal·lem en l'èpica de la derrota: el català al Congrés és una victòria, el català a Europa serà una victòria i l'amnistia serà una victòria", ha subratllat el portaveu parlamentari d'ECP, David Cid, que ha afirmat que aquests "avenços" permetran "seguir avançant i acordant".
La presidenta del grup parlamentari de la CUP-NCG, Dolors Sabater, ha remarcat que l'amnistia és "un consens necessari" tot i que ha subratllat que no ha estat "fàcil" arribar-hi. De totes maneres, Sabater ha remarcat que "el més important" del debat sobre l'amnistia és vincular-la al dret a l'autodeterminació del país perquè totes dues siguin "indestriables".
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, també ha assenyalat que és una bona notícia "la unitat del 52% independentista" a favor de la llei d'amnistia i ha agraït "el gest" als comuns per mostrar suport a la llei amb una proposta de resolució pròpia. Tot i això, Sales ha admès que és "una anomalia" que l'independentisme estigui d'acord i ha demanat a Pere Aragonès que "es mogui de la casella de sortida" perquè aquest consens "no sigui un fet puntual o un accident"
La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha celebrat que la majoria independentista hagi aconseguit pactar una proposta de resolució a favor d'una llei d'amnistia i ha destacat que seria "un punt de partida en igualtat de condicions" per "engegar una nova fase democràtica en el conflicte de sobirania". La portaveu republicana ha insistit que la solució "democràtica" passa tant per l'amnistia com pel referèndum i ha advertit que aquestes són "les condicions" que posen per a una investidura. "Si volen governar, han de respectar Catalunya i els seus consensos", ha avisat
En el marc del debat de política general, ERC i Junts van acordar ahir una proposta de resolució que es votarà avui divendres i que condiciona la investidura de Pedro Sánchez a "treballar per fer efectives les condicions per a un referèndum". En resposta a aquest moviment de l'independentisme català, i en la línia del comunicat conjunt d'ahir el vespre de PSC i PSOE, Illa ha insistit que "aprofundir en el camí de la divisió és un error".
Illa rebutja de ple el referèndum: "Si s'ha d'anar a eleccions, hi anirem i que la ciutadania triï". El líder del PSC insta ERC i Junts a "pensar en Catalunya" i els exigeix "ofici polític" i "discreció".
Per la seva banda, el PSC ha defensat el diàleg com "l'única manera d'acabar la divisió" i ha rebutjat que l'independentisme "tiri pel dret", mentre que Vox, Cs i el PP català han insistit que tant l'amnistia com el referèndum són "inconstitucionals".
Els quatre grups sobiranistes han celebrat el consens a favor de l'amnistia al debat de política general. ERC, Junts, la CUP i els comuns han volgut posar en valor que tots quatre hagin presentat propostes en aquesta línia –els independentistes n'han pactat una de pròpia diferenciada dels comuns-, i han qualificat aquesta eventual llei com un "avenç" i una "victòria".
Es reprèn la sessió al Parlament. Anna Grau, de Ciutadans, explica que la seva formació no votarà dues propostes de la CUP, les considera "inconstitucionals".
Anna Erra comunica als diputats una pausa de 5 minuts abans de que comencin les votacions.
"El dèficit fiscal és un fre a la competitivitat i al progrés. Per això demanem que s'acabi, amb un acord singular per a Catalunya", reivindica Marta Vilalta.

"Si volen governar a l'estat espanyol hauran de respectar Catalunya i els seus consensos. Votar no és ruptura ni discòrdia, és democràcia", subratlla la diputada d'ERC.
Té la paraula, per part d'ERC, Marta Vilalta. "Nosaltres celebrem que allò que fa setmanes que diem, que la resolució del conflicte passa per l'amnistia i l'autodeterminació, es tradueixi avui en un acord".

"Aquest Govern no té rumb. Ens volen fer aprovar propostes que ja han estat aprovades fa temps", denuncia la diputada Alícia Romero.
"Vivim un moment d'oportunitat i cal pensar en tot el país i escoltar què ens diuen els ciutadans", demana Romero que explica que "els ciutadans han apostat pel diàleg que fa arribar a acords, el diàleg com a única manera per garantir el progrés i el diàleg per superar la divisió", apunta.

Pren la paraula Alícia Romero, del PSC, que demana que el debat de política general sigui "un espai de conversa i proposta per reflexionar, discrepar amb respecte i acordar pensant sempre en el millor pel país. No podem perdre el focus que són els ciutadans", reclama la diputada del PSC.

Dolors Sabater recorda a Junts i ERC que "independència és revolució, independència per canviar-ho tot. No podem desvincular el dret d'autodeterminació de l'amnistia. Per tant, referèndum o referèndum", conclou la diputada de la CUP.
Dolors Sabater: "Les nostres propostes busquen materialitzar drets. No ens podem permetre una república catalana amb injustícia social", defensa Dolors Sabater.
"El més important sobre el debat de l'amnistia és vincular-la al dret d'autodeterminació del país", demana Dolors Sabater al mateix temps que explica que la CUP ha treballat per aconseguir un acord per l'amnistia amb ERC, Junts i comuns.

Torn de paraula per a Dolors Sabater, de la CUP. "Avui podria ser un dia important per la sobirania d'aquest Parlament, encara som a temps de fer que aquest debat es tanqui amb uns acords mínims que reafirmin la sobirania parlamentària catalana", comença dient la diputada cupaire.
"Les propostes del Govern no concreten, no marquen terminis ni tenen dotació pressupostària", critica Salas que reivindica "una llei d'amnistia" i agraeix als comuns "el seu suport".

"Les nostres propostes de resolució volen demostrar que hi ha una altra manera de fer les coses i una alternativa per avançar: solvència i independència", explica la diputada de Junts. "Tenim molt clar que per aconseguir un futur de congrés i benestar només hi ha un camí possible, avançar cap a la independència", sentencia.

Torn per a Mònica Sales, de Junts per Catalunya. "El debat ha servit per demostrar la debilitat i la solitud del Govern, això no és una percepció nostra, això és una constitució". "Si el Govern es resisteix a no acceptar la realitat, endavant, estan avisats i Junts no en serà còmplice".

"El debat de política general només ha servit per constatar que la política catalana s'està convertint en un forat negre", opina Anna Grau. La dirigent de Ciutadans diu "no a l'amnistia, a la impunitat, als referèndums i a la tirania lingüística".
La diputada de Ciutadans acusa el PSC d'intercanviar "impunitat per investidura" i assegura que els independentistes "no sabrien què fer si aconseguissin la independència".
Torn per a Ciutadans; Anna Grau té la paraula. "Els delictes de 2017 s'han de pagar i s'han de tornar els diners malversats", indica Grau que subratlla que si algú vol un perdó "ha de començar per entregar-se a la justícia i demanar perdó".

"No demanem a ningú que voti gratis la investidura de Pedro Sánchez, només recordem que no és el mateix un govern espanyol entre PP i Vox que un del PSOE amb Podemos", sentencia David Cid. El diputat dels comuns afirma que el seu partit farà el que sigui per tenir un govern espanyol que sigui bo pels catalans: "Catalunya necessita victòries com la del català al Congrés i l'amnistia, que serà una victòria".
"Ens abstindrem a totes les propostes, que serveixi de toc d'atenció, els falta lideratge", assegura el diputat dels comuns.
"Les polítiques del Govern no arriben o arriben tard i malament, el Govern ha de prioritzar", indica Cid que, al mateix temps, assegura que sap que el "govern treballa molt i s'hi esforça"
"El Govern no sap on va, només té un rumb fixat en acabar la legislatura", critica el diputat dels comuns.
Té la paraula David Cid, dels comuns. "En aquest debat el president Aragonès tenia tres oportunitats per demostrar que no estàvem davant un govern de tràmit. El debat de política general, complir l'acord de pressupostos de 2023 i la tercera, negociar els pressupostos de 2024; ja avancem que la primera no l'ha aconseguit".

"Els nacionalistes es queixen d'estar maltractats pels governs espanyols quan ells fa anys que els blinden. Els nacionalistes demanen més competències però no per millorar el territori, si no per engreixar el nombre de càrrecs polítics", conclou Roldán.
El PP ha presentat una proposta per "eliminar els impostos propis que el Govern s'ha tret de la màniga els últims temps". Lorena Roldán es dirigeix a Aragonès: "Si li preocupa la pèrdua d'adquisició de les famílies, voti a favor de la nostra proposta".
Torn per al dirigent de la PP, Lorena Roldán. La primera proposta porta per títol "Per la defensa del pacte constitucional: no a l'amnistia".
La presidenta del Parlament crida a l'ordre el diputat de Vox per "relacionar terrorisme i immigració". Anna Erra demana al diputat que retiri les afirmacions i ell, seguidament, parla de "la preocupació per la duplicació del nombre de mesquites a Catalunya".

"L'espanyol, llengua de tots", diu una de les propostes de Vox. "Sembla que no enteneu que a Catalunya hi ha dues llengües", critica al mateix temps que exigeix que es deixi de "discriminar l'espanyol".
Vox també demana la "reducció de la despesa política" ja que, considera, que es gasta massa en "conselleries com la de feminismes".
Vox presenta 20 propostes de resolució. La primera d'elles es titula "Unitat i igualtat entre tots els espanyols". Aquesta proposta demana, entre d'altres, que la Diada de Catalunya se celebri per Sant Jordi i no l'11 de setembre.
Té la paraula en primer lloc Joan Garriga de Vox. "Aquest Govern arriba al debat en plena vigència del cop d'estat separatista", critica el diputat d'ultradreta que també carrega contra el PSC per la llei d'amnistia. "La unitat d'Espanya no es negocia", sentencia.

Arrenca la darrera sessió del debat de política general al Parlament. Avui es presenten i voten les propostes de resolució.
En el marc del debat de política general, ERC i Junts han acordat una proposta de resolució que es votarà avui divendres i que condiciona la investidura de Pedro Sánchez a "treballar per fer efectives les condicions per a un referèndum".
Així, el PSC presentarà al Parlament una proposta per "prioritzar el diàleg dins del marc de la Constitució". Aquesta serà l'única proposta sobre el tema a la qual els socialistes votaran favorablement, argumentant que volen ser "fidels als principis de prudència, paciència i discreció".
El PSC va respondre als desafiaments de l'independentisme en un comunicat conjunt amb el PSOE en el qual reiteren "la voluntat d'apostar pel diàleg" però s'allunyen de la possibilitat que se celebri un referèndum i adverteixen que, per aquest camí, "no hi ha avenç possible".
El líder del PSC ha deixat clar que no donaran "ni un sol pas" pel camí de la "ruptura" de la societat catalana i ha afegit que mai hi ha hagut aquesta possibilitat. Segons Illa, hi ha "l'obligació" d'intentar evitar una repetició de les eleccions generals però alhora també ha volgut deixar clar quins camins es poden explorar i quins camins "no tenen recorregut".
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha rebutjat contundentment la possibilitat d'explorar les condicions d'un referèndum, tal com han pactat ERC i Junts per condicionar la investidura de Pedro Sánchez. "Si s'ha d'anar a eleccions, anirem a eleccions i que la ciutadania triï", ha afirmat en una entrevista a Rac 1
D'altra banda, els republicans i els juntaires han pactat una proposta de resolució transaccional que, més enllà de l'amnistia, eleva el preu que haurà de pagar el PSOE si vol retenir la Moncloa: s'ha de comprometre a "treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum".
ERC, Junts, la CUP i els comuns van registrar dimecres diverses propostes de resolució sobre l'amnistia i l'autodeterminació. A més, aquest dijous, els partits independentistes van arribar 'in extremis' a un acord i van presentar una resolució conjunta sobre l'amnistia, en la qual detallen que una eventual llei d'amnistia "ha de partir" de la presentada al Congrés el 2020.
"Nosaltres som partidaris de la prudència, la paciència per respectar els temps, la discreció i el marc de la constitució". Això és el que diu Salvador Illa preguntat per quan els socialistes sortiran a defensar l'amnistia públicament.
Salvador Illa critica el consens d'ERC i Junts per Catalunya sobre l'autodeterminació a última hora.
El líder del PSC, Salvador Illa, a RAC1: "Crec que tenim l'obligació d'evitar una repetició electoral a Espanya, però hi ha camins que amb nosaltres no tenen recorregut".
La política espanyola tornarà a marcar el debat al Parlament. Mentre es preveu que la segona votació al Congrés dels Diputats per investir Alberto Núñez Feijóo sigui fallida, l'amnistia i l'autodeterminació tornaran a ser qüestions centrals al debat de la cambra catalana.
Bon dia i benvinguts al seguiment d'una nova jornada del debat de política general al Parlament. Aquest divendres arriba el moment de presentar i votar les propostes de resolució dels diversos grups parlamentaris.