La periodista Pilar Rahola, el professor de Ciències polítiques de la Universitat de Princeton Carles Boix i l'economista Germà Bel han protagonitzat un intens debat a les xarxes que ha impulsat el sociòleg Salvador Cardús. Cardús ha fet una piulada en què considerava: "Avui és un bon dia per tal que els diputats independentistes a Madrid abandonin els seus escons". Cardús fa aquesta valoració l'endemà que es compleixi un any d'empresonament d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn.
Avui és un bon dia per tal que els diputats independentistes a Madrid abandonin els seus escons. Res a pactar, res dialogar.
— Salvador Cardús Ros (@salvadorcardus) 2 de novembre de 2018
Acte seguit, el professor de Princeton Carles Boix li ha replicat dient que estava en desacord: "Cal que els diputats independentistes hi continuïn, que facin d'altaveu de la injustícia que veiem, i que votin no a tot", ha apuntat Boix.
Benvolgut Salvador, deixa'm estar en desacord. Cal que els diputats independentistes hi continuïn, que facin d'altaveu de la injustícia que veiem, i que votin NO a tot. https://t.co/Hw1Ce03bRQ
— Carles Boix (@boixserra) 2 de novembre de 2018
Al debat s'hi ha sumat la periodista Pilar Rahola per mostrar el seu suport a les paraules de Cardús, i per avalar que ella també creu que els diputats de Madrid haurien d'abandonar els seus escons. La periodista assegura que cal "Un gest contundent de rebuig. Anar a votar no i parlar".
Estimat @boixserra , crec, com en @salvadorcardus que NO s’ho hauria d’anar. Un gest contundent de rebuig. Anar a votar no i parlar, els importa molt poc. Després del día d’avui, els nostres diputats s’haurien de negar a anar.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 2 de novembre de 2018
Carles Boix segueix convençut que els líders polítics independentistes han de ser presents al Congrés, però Rahola defensa la seva posició indicant que "ara el gest de rebuig és plantar-los".
No ser-hi sense ser independents no serveix de res.
— Carles Boix (@boixserra) 2 de novembre de 2018
Si encara decideixen sobre Catalunya, té tot el sentit i és més efectiu ser-hi i bloquejar que no ser-hi.
En altres circumstàncies, estaria d,acord, però ara el gest de rebuig és plantar-los. Què anirem a fer ? Protestar? Votar no? I fer el joc, como si res hagués passat i tot seguís. Es un moment mooolt greu, @boixserra , i hem de reaccionar.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 3 de novembre de 2018
L'últim a entrar al debat ha estat l'economista Germà Bel, i ho ha fet per donar suport a les paraules de Carles Boix: "No es bloqueja igual no anar-hi que anant-hi", ha puntualitzat.
Estic d'acord amb @boixserra I no, no es bloqueja igual no anar-hi que anant-hi. Siguem francs, les reaccions que calen son altres, que ningú liderarà. Aquesta només ajudaria a que puguin funcionar millor les institucions d'allà. I al 1924 ja en van tenir experiència a Iàlia
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 3 de novembre de 2018
La periodista segueix defensant la plantada al Congrés perquè creu que "fent declaracions" no n'hi ha prou, ja que "l´hora és molt greu i caldria més estratègia i menys paraules".
Hola estimat @gebelque Continuo pensant que seria un gest rotund i clar, però no é és l´únic. El que NO pot ser és q no es faci res. Només declaracions? L´hora és molt greu i cladria més estratègia i menys paraules
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 3 de novembre de 2018
Bel dona la raó a Rahola sobre que cal més estratègia i més paraules, però al mateix temps assegura que "la incapacitat de fer coses efectives atesa la manca d'unitat d'acció no ens pot portar a sublimar 'gestos' que poden arribar a tenir efectes adversos".
Saps que estem ben d'acord @RaholaOficial . Però la incapacitat de fer coses efectives atesa la manca d'unitat d'acció no ens pot portar a sublimar 'gestos' que poden arribar a tenir efectes adversos. Besot
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 3 de novembre de 2018
Rahola envia un missatge de tranquil·litat pel que fa a la unitat d'acció perquè creu que "vindrà donada, de manera inevitable, per la repressió". Tot i això, està preocupada per si un cop s'han conegut les acusacions contra els presos polítics "la vida continua amb normalitat", per això defensa "un gest a Madrid".
Sincerament crec q la unitat d´acció vindrà donada, de manera inevitable, per la repressió. Anirem conciliant accions i decisions. El que m´amoïna és que, després de les acusacions, la vida política continua amb "normalista". per això un gest a Madrid em semblaba que tenia forma.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 3 de novembre de 2018
Per la seva banda, Germà Bel creu que no es discutirà sobre Catalunya al Congrés fins que "passin les municipals, per molta repressió que hi hagi".
No ho crec, Pilar, i em sap greu. Crec que fins que passin les municipals no tornarà a haver-hi discussió a al respecte, per molta repressió que hi hagi. Esta descomptada. El trauma psicopolitic del 21D no es dissoldrà abans de les municipals (i ja veurem si ho fa després)
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 3 de novembre de 2018
Finalment, Rahola es mostra confiada que el Consell per la República i la Crida ajudin a crear unitat, Bel li dona la raó però demana que la Crida "no quedi guardada en formol". La periodista li assegura que això no passarà.
Sóc més optimista. Crec en l´enorme potencial de la #consellperlarepublica i el paper internacional que farà. i crec que la @CridaNacional serà un gran revulsiu per a la unitat. Veurem. Però de moment podrien tenir una mica d´estratègia pensada..., i no sembla el cas.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 3 de novembre de 2018
Tan de bo! I si, la Crida pot fer un gran paper per la unitat, si no es queda guardada en formol
— (((Germà Bel))) (@gebelque) 3 de novembre de 2018
No s´hi quedarà.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 3 de novembre de 2018