El ple del Parlament celebra aquest dimarts un debat monogràfic sobre el canvi climàtic i les mesures per fer front a la sequera a Catalunya. S'abordarà el desplegament de la llei del canvi climàtic, l’objectiu de reducció d’emissions, les transicions energètica, industrial i de mobilitat, i també diverses mesures per combatre la sequera, com ara reduir les pèrdues en la xarxa, restringir els consums o com mobilitzar els recursos. El debat se celebra a proposta de la CUP i els comuns, que introduiran el debat. Després, intervindrà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a continuació, els portaveus dels diferents grups parlamentaris per ordre de representació de major a menor: PSC, Junts, Vox, CUP, ECP, Cs, PP i ERC, per ser el partit del Govern, al final. Els diferents grups presentaran propostes de resolució que es votaran el pròxim dijous a la tarda.
- Eugeni Villalbí (ERC): "Podem revisar les restriccions als pagesos però no hi ha aigua per a tothom"
- Salvador Vergés (Junts): "El Govern no ha estat diligent amb la sequera i ara pidola a Madrid"
- Sílvia Paneque (PSC): "Les infraestructures per la sequera no estan pendents de diners, sinó del Govern"
- Dani Cornellà (CUP): "O el Govern assegura l’aigua necessària per a la pagesia o la veurem desaparèixer"
Ha acabat el debat del ple monogràfic sobre sequera i canvi climàtic al Parlament de Catalunya. Moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest directe, acomiadem aquí el seguiment del ple.
Villalbí demana als partits "col·laboració" i afirma que "anem tard" per fer front a problemes climàtics com la sequera, que seran "cada cop més recurrents". Per altra banda, retreu al govern espanyol que hagi trigat 10 mesos a "desencallar els projectes de dessalinitzadores".
Villalbí reivindica els acords als quals s'ha arribat al Parlament per obrir noves plantes dessalinitzadores i potabilitzadores. "Faran possible que l'àrea metropolitana sigui autosuficient", afirma. "Els proposa treballar plegats, aprofitem aquest ple per exposar els nostres projectes a la ciutadania", demana el diputat d'ERC.
Per part d'ERC, és el torn de paraula del diputat Eugeni Villalbí. "Els fenòmens climàtics cada cop són més extrems i afecten la vida de les persones", recorda, i destaca que aquests fenòmens afecten de manera directa la població de tot Catalunya. "Milions de persones esdevindran refugiats climàtics", sosté.
Mentre Serrano, diputat del grup mixt, intervé, Albert Batet i Salvador Illa conversen amb la boca tapada.
Serrano afirma que Catalunya té els recursos i el coneixement per fer front a aquesta situació, però lamenta que hi ha una manca de "lideratge polític". El diputat també lamenta que no s'han pres les "decisions adequades" i que fan falta inversions en energies renovables, que actualment representen un 16% del total, i demana als governants que tinguin el "coratge" de prendre "decisions difícils".
El diputat del grup mixt Daniel Serrano afirma que des dels diferents governs que han estat al poder durant la darrera dècada, no s'han fet les inversions necessàries i ara "tot són presses". "Hi ha hagut sequera d'inversions", diu.
Bravo afirma que les grans infraestructures i projectes, com l'ampliació de l'aeroport, no són incompatibles amb la transició ecològica i la reducció d'emissions. També recorda que hi ha partits que volen tancar les centrals nuclears, però que "no volen impulsar les fonts d'energia renovables".
Marina Bravo, també diputada de Ciutadans, destaca que Catalunya "té capacitat de sobra" per fer front al canvi climàtic, però creu que els governs "sense rumb" no han donat solucions per fer-hi front.
"A Catalunya, com a part d'Espanya, Europa i el món, estem obligats a fer el que ens pertoca, però hi ha problemes", afirma el representant de Ciutadans. També retreu que als partits de l'eix d'esquerres fan servir el canvi climàtic com a "pancarta identitària" com "també fan amb el feminisme".
Per part de Ciutadans, intervé ara Carlos Carrizosa. "Els anuncis que vindran vaixells, si són necessaris, dona una idea de com és de difícil la situació, gairebé desesperada", afirma el diputat de Cs. Carrizosa destaca que hi ha grans projectes que no s'han executat, com dues dessalinitzadores. "Tenen poc rèdit electoral", etziba.
"La gestió de l'aigua a Catalunya té molt a fer. L'equitat brilla per la seva absència", afirma el diputat dels comuns per tancar la seva intervenció, i afirma que presentaran propostes per aprovar mesures de restriccions en el turisme. També mostra la seva preocupació de cara a la campanya d'incendis d'aquest estiu, i demana mesures per fer-hi front de forma "urgent".
El diputat dels comuns afirma que les mesures de gestió de l'aigua "no serveixen a interessos comuns" i defensen els interessos "d'uns pocs". Bárcena recorda que les previsions futures de pluja a Catalunya són a la baixa i demana "canvis" en la gestió al Govern. "Els rius i aqüífers es degraden i paguem preus molt alts per produir aigua", recorda.
El diputat dels comuns recorda que a Catalunya la generació d'energies renovables segueix sent molt més baixa que a la resta de l'estat espanyol. "No arribem ni al 20%", remarca. Bárcena també destaca que cal implementar mesures per fer més eficients els habitatges i infraestructures, i demana al Govern que no implementi mesures com l'ampliació de l'aeroport i el Port de Barcelona.
Enric Bárcena (comuns) exigeix "actuar" amb la crisi climàtica, "malgrat el negacionisme de Vox, el retardisme de Junts i PSC, i la manca lideratge d'ERC". "Sabem què hem de fer, però alguns neguen i d'altres arrosseguen els peus", diu.
Té la paraula Enric Bárcena, dels comuns, que avisa que en els pròxims temps veurem l'avenç de la crisi climàtica amb coses com la manca de pluges, la manca de neu al Pirineu o el retrocés del delta de l'Ebre. "Hi ha 700 espècies animals amenaçades a Catalunya", afegeix.
"Hem d'anar escoltant el que ens diu la gent que en sap", diu Dani Cornellà (CUP), en referència a les advertències dels científics i els activistes climàtics. "Els nostres governants continuen com si res no passés i, en nom del creixement anual del PIB, continuen amb el mateix model i continuen proposant produir i continuar augmentant aquest model", afegeix.
El diputat de la CUP avisa el Govern sobre l'obertura de pous a l'Empordà. "Pot tornar a passar que se salinitzin els aqüífers. Vagin amb compte", afirma Cornellà. Per altra banda, també recorda que els projectes com el Hard Rock o l'ampliació de l'aeroport poden tenir conseqüències negatives en l'entorn.
Trona a parlar el diputat de la CUP Dani Cornellà. "Nosaltres, quan els sentim parlar (a ERC) els signaríem bona part del que diuen, però després no ho duen a terme", afirma el cupaire, que retreu al Govern que no apliqui tot el que proposa.
El líder del PSC, Salvador Illa, durant la seva intervenció al Parlament de Catalunya durant el ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic.