Sobre les eleccions de diumenge només hi ha una certesa, que a Barcelona ningú no obtindrà una majoria suficient com per tirar milles en solitari. I que caldran pactes. El debat entre candidats celebrat aquesta nit a TV3 ha marcat un punt d'inflexió. Hi han participat Ada Colau, Ernest Maragall, Elsa Artadi  -en nom de Joaquim Forn, l'alcaldable de JxCat pres a Soto del Real-, Manuel Valls, Jaume Collboni, Josep Bou i Anna Saliente.

Junts per Catalunya ha redissenyat l'estratègia dels últims dies. Avui, treva amb ERC. Resultat: front comú dels socis de Govern contra Colau i els socialistes. Com a la temporada final de Joc de Trons, on els eterns rivals aparquen la lluita pel tron de ferro per combatre l'enemic comú. 

Quan queden només tres dies de campanya, Ernest Maragall i Elsa Artadi han evitat el foc creuat al qual s'havien abonat últimament, sobretot ella. Aquesta vegada no hi ha hagut retrets mutus, perquè han reservat els esforços per presentar els seus programes i per posar contra les cordes Ada Colau i Jaume Collboni. Per la seva gestió en àmbits essencials per la ciutat com la (in)seguretat i l'habitatge, però també per la seva actitud envers la repressió exercida des de l'1-O contra votants i líders independentistes. 

L'alcaldable d'ERC -que segons les enquestes està frec a frec amb Colau en la lluita per la victòria- ha denunciat que "els comuns aquí diuen República i allà pacten amb els del 155". Maragall ha advertit que "Barcelona està a punt de convertir-se en moneda de canvi d'acords polítics entre els socialistes i Podemos i ha recriminat que això sigui així quan el govern del PSOE "està a punt de suspendre els diputats presos". Per acabar, un avís, que "jo no vinc a pactar amb Colau, vinc a substituir-la". 

En la mateixa línia, Elsa Artadi ha aprofitat la invitació de la candidata de la CUP, Anna Saliente, de celebrar una taula de diàleg amb els partits independentistes i els comuns per recuperar l'esperit de l'1-O, per criticar que el govern de Colau no va voler col·laborar en l'organització del referèndum ni va facilitar que aquell dia hi hagués urnes a Barcelona. En aquest apartat també ha rebut el cap de llista del PSC, a qui Artadi ha recordat el seu paper favorable amb el 155, "al costat dels repressors i no de les víctimes". 

Habitatge i seguretat debiliten Colau

Tots els candidats sense excepció han atacat amb duresa les polítiques de seguretat i habitatge d'Ada Colau i han coincidit a qualificar de fracàs la seva gestió en aquestes matèries. Una de les dades més repetides han estat els 8.000 pisos socials que va prometre l'alcaldessa i que s'han quedat en només 800. "No llueixi, senyora Colau, estem a anys llum", li ha demanat Maragall, que per cert ha fet bandera del decret llei que ha aprovat aquest dimarts el Govern per limitar el preu dels lloguers a Catalunya

"La Colau activista estaria indignada demanant la seva dimissió", ha advertit Artadi. L'actual alcaldessa s'ha defensat explicant que si no ha pogut fer més és perquè va heretar una situació descontrolada amb els anys de mandat de Trias. I ha assenyalat que la principal competència en habitatge és de la Generalitat, on governen ERC i JxCat. 

Un dels més contundents ha estat Jaume Collboni, que durant un any i mig va formar part del govern municipal de Colau. Ella ha tret pit de la seva etapa d'activista per atacar el candidat del PSC, "quan jo era a la PAH, els socialistes ens van donar amb la porta als morros". 

En el bloc de seguretat, ha passat tres quarts del mateix. Tots han suspès Colau. La líder dels comuns s'ha queixat de manca de col·laboració del Govern de la Generalitat en aquesta matèria.

Collboni contra Valls i Colau

Els sondejos, els públics i els interns que manegen internament els partits, apunten a un PSC en una clara tendència a l'alça. I això se li ha notat a Collboni, que ha desprès un aire evident de seguretat en si mateix. "Si tots m'ataquen deu ser que les enquestes ens van molt bé", ha arribat a dir. L'alcaldable socialista ha intentat escalar més posicions a costa d'esquerra i dreta, de Colau i de Valls. 

A l'alcaldessa l'ha acusat d'independentista, sense subterfugis. "He tancat els ulls i m'ha semblat que parlava amb un independentista", ha afirmat. "Colau ha fet un gir des del 6 i 7 de setembre, quan va deixar a l’estacada Coscubiela i Rabell", ha afegit Collboni, que no ha pogut amagar el punt de ressentiment que encara conserva des que Colau va expulsar-lo del govern municipal pel suport dels socialistes al 155.

Però Collboni sap que també té frontera de vot amb Manuel Valls. Per això ha volgut dirigir-se directament als votants que dubten entre ell i l'ex-primer ministre francès. "Hi ha una gran diferència entre vostè i jo, que jo puc guanyar les eleccions", ha dit, "vostè té un amic que es diu Rivera i pacta amb VOX i jo tinc un amic que es diu Pedro Sánchez i guanya les eleccions". 

I Bou? L'alcaldable del PP s'ha centrat en atacar l'independentisme, afirmant que "s'han buscat" la repressió, que dir que una persona va perdre un ull l'1-O és "fer demagògia" i que si Maragall "hagués sigut alcalde, no hi hauria hagut els JJOO". Però també duia munició per als comuns, "perquè els barcelonins tinguem feina cal que Colau perdi la seva". 

Han estat dues hores i mitja de debat. Suficient per fer-se una composició de què plantegen cadascun dels candidats i per començar a entreveure per on poden anar les futures aliances a Barcelona. Una pista: no hi haurà cap tripartit possible.