L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha declarat durant 3 hores davant el Tribunal Suprem. Ha respost a totes les parts, i tot i que la Fiscalia i l'acusació popular, VOX, havien demanat llibertat sota una fiança de 60.000 euros, Pablo Llarena l'ha deixat en llibertat, sense fiança i sense mesures cautelars. Només haurà de presentar-se al jutjat quan Llarena el requereixi.
Mas ha arribat a tres quarts de nou del matí al Tribunal Suprem per declarar com a investigat. Està acusat de pertànyer al comitè estratègic per la independència.
Fonts de la investigació expliquen que Mas ha seguit la mateixa línia que Mireia Boya i que no s'ha desdit de res.
L'expresident ha respost a totes les preguntes de totes les parts i ha afirmat que l’1-O hi va haver un referèndum i que va ser absolutament rellevant. Ha constatat que la Declaració d’Independència del 27 d’octubre va acabar sent un acte purament parlamentari que no va acabar tenint conseqüències jurídiques.
I ha posat com a exemple les reprovacions de ministres del govern Rajoy, reprovacions votades pel parlament espanyol i que han acabat sent purament simbòliques, com demostra el fet —ha dit— que no han estat destituïts.
Mas s’ha declarat responsable polític últim fins al 10 de gener de 2016, quan va deixar de ser president de la Generalitat. I a partir d’aquesta data ha declarat que sempre ha estat a disposició per ajudar en tot allò que calgués pel bon resultat del procés sobiranista català.
Fora la sala
Un cop fora, l'expresident ha explicat que li ha dit al jutge que "la declaració d'independència del 27 d'otubre va tenir un valor purament simbòlic". "El referèndum va ser real, la declaració independència tenia un caràcter més parlamentari i simbòlic, ho he explicat així", ha concretat Mas.
"Jo defenso la idea de la sobirania de Catalunya, del dret a decidir del poble català. Fins i tot de la independència de Catalunya, entesa com un futur Estat català, en el marc europeu", ha explicat Mas que ha dit al jutge, i ha exposat que "aquest procés sobiranista ha nascut de l'arrel del poble català, que cal tenir-ho en compte i que les institucions catalanes, en tot moment, han intentat en sempre acompanyar aquest procés popular cap a la sobirania amb una voluntat d'entesa i negociació de diàleg amb l'Estat espanyol que no ha tingut contrapartida".
"He explicat que no hi havia un comitè estratègic del dret i del revés", ha dit Mas. I és que Pablo Llarena ho basa tot en el que diu l'Enfocats, el document trobat a casa Josep M. Jové on es defineix tot el full de ruta cap a la independència. "Se'ns convocava a una sèrie de reunions de caràcter moltes vegades informal, de composició invariable, on es parlava de política", ha explicat a les portes del Suprem, on ha afegit: "Si els polítics no podem parlar de política, de què hem de parlar?".
"Som persones escollides pel poble, a través de les eleccions, que tenim mandats polítics i electorals que hem d'intentar complir en la mesura de les nostres capacitats i possibilitats", ha afegit.
Mas s'ha mostrat satisfet de quedar en llibertat i "molt trist" per la situació de presó en la qual encara hi ha determinades persones i "trist també perquè hi ha persones que estan fora del país i que no poden tornar a risc d'entrar a la presó". "Aquesta tristesa és el que no em permet celebrar això d'avui amb més llibertat i sobretot amb més èmfasi".
L'arribada
Mas ha arribat entre els aplaudiments d'una vintena de persones, bàsicament del PDeCAT, que l'esperaven a les portes del Suprem. També l'esperava un grup de la Falange que la policia ha acabat retirant en un carrer lateral del tribunal.
Entre els que esperaven Mas hi havia Marta Pascal, que va declarar ahir com a investigada i que va sortir sense mesures cautelars, David Bonvehí, Míriam Nogueras, Josep Lluís Cleries i Antoni Castellà de Demòcrates.
A les 11 h està citada Neus Lloveras. L'atenció avui, però, és més per a Anna Gabriel, que no té previst venir a declarar demà, que pel que pugui passar avui amb Mas i Lloveras.