L'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, ha declarat la clara intencionalitat per tirar endavant la República negant que la declaració d'independència del 27 d'octubre tingués res de "cosmètica", sinó que ella va percebre que buscava "la seva efectivitat real" i per això hi va votar a favor, tot i que admet que no es va poder desplegar a causa de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Nega així la proclamació simbòlica que la resta d'imputats han volgut mostrar davant el Tribunal Suprem en les seves declaracions.

Boya ha declarat, també, que en tot moment es va buscar el diàleg amb l'Estat espanyol i una sortida pactada al conflicte, seguint la mateixa línia que la resta d'investigats, i que desconeixia el document Enfocats: "Mai havia vist el document d'Enfocats fins veure l'atestat de la Guàrdia Civil".

La Fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar per a Boya, que només ha respost les preguntes del jutge Llarena i del seu advocat, Carles López. I VOX diu que s'ho pensarà, però de moment ningú no ha demanat res i Boya surt amb càrrecs però pot marxar cap a casa.

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya ha defensat davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la “legitimitat i legalitat democràtica” de les decisions que es van adoptar en el marc del procés independentista.

Boya, com la resta d'imputats, també ha explicat que "no hi ha hagut violència a Catalunya", que en canvi sí que la policia espanyola la va exercir i ha posat com a exemple, davant el jutge, que "a Calella, la Policia va sortir una nit de paisà a caçar independentistes". Sobre els fets del 20 de setembre i els desperfectes als cotxes de la Guàrdia Civil que hi havia davant la Conselleria d'Economia, ha exposat que diversos periodistes van estar sobre els vehicles durant tot el dia.

El jutge no li ha preguntat a Boya si acatava la Constitució i fora, davant els mitjans, l'exdiputada de la CUP ha dit que "la interpretació de la Constitució no s'ha de convertir en un mur". 

Els seus advocats han intentat anul·lar la imputació adduint que en la mesura que era presidenta del grup parlamentari de la CUP forma part del grup de persones que “haurien aportat el suport polític” necessari per impulsar el procés independentista. Però Llarena ho ha desestimat i Mireia Boya ha declarat des les 11.11h a la Sala de Vistes del Tribunal Suprem.

Boya va advertir aquest dilluns en roda de premsa que no pensa renunciar “ni a una coma” del programa electoral de la CUP ni al referèndum, tot recordant que després de les últimes declaracions davant Llarena ha quedat demostrat que “no serveix de res adjurar de la ideologia pròpia per evitar la presó”, i així ha estat.

L'arribada al Suprem

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha arribat a la seu del Tribunal Suprem passades les 10.30 hores, on està citada a declarar per un suposat delicte de rebel·lió, i on ha estat rebuda per una delegació de diputats d'ERC i un centenar de simpatitzants arribats de Barcelona i Lleida.

Boya ha arribat acompanyada de la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, el seu advocat, Carlos López, i el secretari general de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Sergi Miquel.

Els concentrats han rebut Boya amb crits de "no estàs sola" i "ni un pas enrere", portant una urna en al·lusió a l'1 d'octubre i ensenyes independentistes.

Entre la delegació de diputats que ha fet costat l'arribada de Boya al Suprem hi havia el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, les diputades Ester Capella i Teresa Jordà i la portaveu al Senat, Mirella Cortés.
També hi han acudit diputats del Parlament com Anna Caula i David Rodríguez, entre d'altres.


La concentració ha coincidit amb diverses desenes d'afectats del Foro Afinsa.