David Madí no ha declarat aquest dijous davant del jutge a l’Audiència Nacional. Però no per una qüestió estratègica, sinó per qüestions alienes a la seva defensa: la vaga de funcionaris de justícia ha fet que la seva declaració s’hagi hagut de suspendre. Així, David Madí i la seva advocada, Olga Tubau, no s’han passat ni 15 minuts dins de l’Audiència Nacional. Hi han entrat cinc minuts abans de les deu del matí, i n’han sortit de braços plegats quan les agulles del rellotge encara no marcaven deu minuts passats de les deu.
Amb la suspensió de la declaració d'aquest dijous, és el tercer cop que el jutge de l'Audiència Nacional ajorna la seva cita amb David Madí. Fonts de l'entorn de l'exdirigent de CDC, però, han explicat a ElNacional.cat que, aquest cop, Pedraz no ha donat pistes de quan podrà tornar a fer venir Madí a Madrid. En un primer moment, el jutge va citar-lo a declarar el 26 d’abril, després va desplaçar-la al 3 de maig i, finalment, l'ha fet venir aquest 8 de juny. Amb la cancel·lació d'aquest dijous, no se sap quan podrà tornar a ser cridat Madí.
L’exdirigent de Convergència estava citat a declarar aquest dijous pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz per a ser interrogat en el marc d’una investigació que se segueix per presumptes adjudicacions irregulars de contractes a l’empresa d’Ambulàncies Egara per part de la Generalitat, una derivada del cas 3%. La causa s’efectua contra Madí i set empresaris per suposades irregularitats en la licitació, adjudicació i contractació de concursos públics. D’aquesta macrocausa, la del 3%, també en depèn la peça separada de la productora Triacom, a partir de la qual un jutjat de Barcelona va condemnar Madí a 14 mesos de presó per frau fiscal.
El primer a passar per l’Audiència Nacional va ser el màxim responsable de l’empresa, Óscar Simón, que va reconèixer que va mantenir contactes amb Madí, però va negar cap tracte de favor ni que cometés cap irregularitat en l’adjudicació de contractes públics. No obstant això, Simón sí que va admetre que el seu pare, el fundador d’Ambulàncies Egara que li va deixar la companyia en herència, va fer en el seu dia una donació de 30.000 euros a la fundació CatDem, però li va restar importància assenyalant que n’havia fet a diverses organitzacions i països.
Les ambulàncies, una branca del 3%
Tot plegat, el jutge de l'Audiència Nacional sospita que Ambulàncies Egara forma part de l’entramat d’empreses que haurien rebut concessions públiques a canvi de comissions irregulars, que s’haurien fet servir per finançar CDC. Tot penja del 2015, quan la companyia va guanyar el concurs per gestionar els serveis de transports d’ambulàncies de tot Catalunya i superar l’àmbit comercial històric, que era el Vallès Occidental.
Segons la investigació de la Fiscalia Anticorrupció, Madí els hauria ajudat en l’expansió buscant inversors i, al mateix temps, hauria col·laborat perquè es quedessin els contractes públics a canvi del pagament de comissions a CDC. El passat mes de març, el jutge va acordar l'entrada i registre de la seu de l'empresa d'ambulàncies per localitzar documentació sobre aquelles presumptes adjudicacions irregulars del servei de transport de pacients quan CDC estava al capdavant del Govern.